Exista un secret pentru a ne mentine sanatosi si longevivi? Exista o reteta de viata, un sablon prestabilit pe care sa-l respectam si care sa ne asigure o sanatate de fier?
De ce bunicii nostri au fost feriti de multe boli grave, unele dintre ele fatale, iar astazi ne confruntam cu ele, in unele cazuri de la varste fragede? De ce exista atat de multe cazuri de obezitate infantila, de diabet infantil, de boli de inima si de suferinte ale sistemului digestiv? Daca am face un exercitiu rapid al mintii si am incerca sa ne raspundem la aceste intrebari, fara a aprofunda situatiile, cred ca cei mai multi dintre noi ar spune: totul depinde de o alimentatie sanatoasa. Intr-o proportie foarte mare, sanatatea organismului tine de conduita noastra alimentara pe termen lung.
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa? Epocile s-au succedat, iar modelele unei alimentatii corecte s-au tot schimbat si au fost „retusate”. Astazi se acorda o mare atentie problemelor de nutritie tocmai pentru ca a devenit tot mai evident faptul ca ceea ce mancam are o legatura directa cu sanatatea organismului.
Ce reguli trebuie sa respectam pentru o alimentatie sanatoasa?
In primul rand, trebuie sa consumam produse cat mai proaspete, de tipul legumelor si fructelor, cu atat mai mult cu cat suntem in sezonul fructelor si legumelor si trebuie sa profitam de acest lucru. Orice fierbere, prajeala sau modificare a fructelor sau legumelor distruge o parte din vitaminele si mineralele pe care le contin. Rosiile, castravetii, ardeii, ceapa sunt legume care se gasesc din abundenta la acest moment si din ele putem obtine salate delicioase.
Si telina si morcovul combinate cu verdeturi pot sta la baza unor salate foarte gustoase si sanatoase. Fructele sunt nelipsite in aceste zile toride de vara de pe tarabele pietelor. Oferta este foarte bogata, iar o cura de pepene, piersici, caise, zmeura, prune ne va detoxifia organismul si va contribui la cresterea rezistentei sistemului nostru imunitar. In al doilea rand, trebuie sa ne obisnuim cu o alimentatie diversificata si echilibrata. Zilnic este bine sa consumam mai multe grupe de alimente: carne slaba, branzeturi, cereale, legume si fructe. Portiile nu trebuie sa fie mari, ci mici, dese si diversificate.
In ceea ce priveste carnea, trebuie sa optam pentru cea slaba (peste, pui, vita), preparata usor, evitand pe cat posibil prajelile. Cereale sunt foarte bine reprezentate in magazine, dar ideal ar fi daca le-am consuma pe cele fara adaosuri si zahar. O vizita la farmaciile naturiste sau la rafturile cu produse naturale ne va salva de aditivii alimentari din unele tipuri de cereale. Branzeturile, mai ales cele care nu sunt foarte grase, aduc numeroase beneficii sanatatii noastre pentru ca ele contribuie la mentinerea echilibrului de calciu in oase si ne intaresc sistemul imunitar.
Sa nu uitam! Sa nu uitam ca generatia de astazi este mult mai expusa la greseli sau la erori in alimentatie, pentru ca produsele de pe piata sunt adevarate „capcane”. La aceasta se adauga poluarea mediului, ajunsa la cote alarmante, stresul care a devenit un inamic uneori invincibil si, desigur, zestrea genetica a fiecaruia. Sa invatam fiecare sa cautam si sa identificam produsele mai sanatoase, mai naturale si care ne asigura vitaminele si mineralele necesare unui organism sanatos. Sa ne intrebam unde gresim, ce gresim si cum putem sa fim mai precauti si mai preventivi. Sa intelegem de ce alimentatia de astazi este mult mai periculoasa si ne poate crea mai multe probleme. Sa invatam sa ne ferim de anumite alimente si sa le preferam pe altele. Sa facem distinctia intre sanatos, natural (sau aproape natural) si nenatural, procesat, aditivat, modificat genetic. Sa speram ca in acest fel fiecare dintre noi isi va construi un „meniu” zilnic mai sanatos.