Acasă Lifestyle 5 sfaturi ca să-ți depășești teama de a iubi din nou

5 sfaturi ca să-ți depășești teama de a iubi din nou

Cine nu-și dorește să fie iubit, să experimenteze împlinirea pe care o oferă o relație sănătoasă? Ei bine, există persoane (dacă ești aici, probabil faci parte din această categorie) cărora le e frică să iubească. E normal să fie așa, mai ales dacă ai fost dezamăgit, trădat sau mințit. Ori nu te-ai simțit în siguranță cu persoana respectivă, iar relația nu s-a terminat amiabil.

După o despărțire, este mai mult decât recomandat să stai puțin cu tine, să înțelegi ce s-a întâmplat. Însă ai grijă ca această perioadă să nu se prelungească și, mai mult, să nu te ascunzi în spatele vorbelor: mi-e mai bine singur! 

În acest articol, îți vom oferi 5 sfaturi care te vor ajuta să depășești teama de a iubi din nou și cum să te implici într-o relație fără temeri.

Învață să te cunoști mai bine

Știi expresia ,,Nosce te ipsum’’? Aceasta se traduce prin ,,Cunoaște-te pe tine însuți’’ și reprezintă primul pas pe care trebuie să-l faci ca să găsești omul potrivit pentru tine. Pe  singuraticul.ro găsești articole care să-ți facă singurătatea mai dulce.

E logic. Cu cât te cunoști mai bine, cu atât știi mai bine care sunt nevoile tale și ce-ți dorești de la cealaltă persoană. Dacă nu…riști să fii dezamăgit și să întri în relație cu persoane nepotrivite care te rănesc.

Așa că, pentru a putea depăși frica de a iubi din nou, este important să te cunoști bine din toate punctele de vedere. Fă un exercițiu cu multe beneficii pe termen lung și întreabă-te sincer: ce îți dorești de la o relație și ce ai nevoie pentru a fi fericit? Răspunsurile te vor ajuta să-ți alegi mai bine partenerul și să eviți situațiile care te fac să te simți nesigur sau vulnerabil.

Lasă trecutul în urmă

Ce-a fost, a fost. Dacă ai avut experiențe negative în trecut, poate fi greu să lași totul în urmă și să-ți continui viața. Însă este important să-ți aduci aminte că te afli în prezent, iar experiențele din trecut nu te definesc ca om și nici nu ar trebui să-ți definească experiențele din momentul actual. Așa că încearcă să nu te întorci la fosta. Citește aici de ce să nu faci mișcarea asta.

Încearcă să te concentrezi pe prezent și să nu-i permiți trecutului să te împiedice să trăiești în prezent.

Începe încet și nu te grăbi

Când vine vorba de relații, este bine să nu te grăbești, adică să nu vă mutați împreună după prima săptămână, chiar dacă pare că sunteți suflete pereche. Știi cum e, la început totul e frumos. Însă depinde de tine și de cealaltă persoană cum o să fie în continuare.

Construiți relația treptat, lăsați lucrurile să meargă de la sine și, cel mai important, discutați deschis unul cu altul. 

(Re)învață să fii vulnerabil

Uneori, teama de a iubi din nou vine din faptul că te simți vulnerabil sau nesigur în relații. Însă, a fi vulnerabil nu este un ceva rău. Vulnerabilitatea reprezintă un aspect esențial al unei relații sănătoase. 

(Re)învață să-ți împărtășești sentimentele și să fii deschis, chiar dacă există un risc destul de mare ca persoana de lângă tine să nu fie ceea ce cauți. Însă nu ai cum să clădești o relație puternică, autentică dacă nu ai curajul să-ți arăți și părțile mai puțin bune.

Nu te descuraja

În cele din urmă, încearcă să nu te descurajezi.

Poate nu o să reușești din prima, poate chiar nici din a doua încercare să ai relația pe care ți-o dorești. Însă asta nu înseamnă că e vina ta. O relație implică doi oameni diferiți, cu personalități și experiențe diferite, iar problemele pot apărea în orice moment. 

Ceea ce contează este să nu te lași descurajat de obstacole și să găsești soluții împreună cu cealaltă persoană. Nu uita că o relație sănătoasă necesită multă muncă și compromisuri din partea ambilor parteneri.

Teama de a iubi din nou poate fi o experiență neplăcută, însă acest lucru nu trebuie să te împiedice să-ți urmezi inima. Amintește-ți că iubirea adevărată nu poate fi găsită decât dacă ești dispus să-ți asumi riscuri și să te deschizi pentru a primi iubirea în viața ta.

Latest articles

Idei de tatuaje minimaliste de familie

Familia este unul dintre cele mai importante simboluri din societatea noastra si poate fi laudata, recunoscuta si amintita printr-un tatuaj. Aceste tipuri de design incearca...

Ochelari de soare care vor fi in tendinte in acest an

Draga iubitoare de accesorii, cu siguranta din colectia ta nu lipseste o colectie buna de ochelari de soare. Fie pentru ca ai nevoie de...

Iata care sunt cele mai bune cadouri pentru barbati pasionati de sport

Atunci cand vrei sa ii arati iubitului tau cat de mult iti pasa de el si ca acorzi atentie pasiunilor sale, alegerea perfecta este...

Importanta controlului regulat la ochi pentru prevenirea si gestionarea bolilor oculare

Sursa foto: Shutterstock In acest articol, iti spunem cum iti poti proteja vederea si calitatea vietii prin controale regulate la medicul oftalmolog. De asemenea,...