Acasă Sanatate Analize care iti spun ca poti avea cancer mamar!

Analize care iti spun ca poti avea cancer mamar!

Orice femeie trebuie sa cunoasca riscurile cancerului de san si testele care se fac pentru depistarea acestuia. Reginele.ro iti vine in ajutor si iti spune care sunt analizele care pot diagnostica un cancer mamar!

Test genetic BRCA

Acest test are scopul de a indentifica mutatii ale genelor BRCA 1 si BRCA 2. Cercetatorii au descoperit ca aceste gene sunt responsabile de aparitia cancerului mamar si pot indica probabilitatea de a suferi de aceasta boala in urmatorii ani. Testul este indicat femeilor cu risc crescut de cancer, care au mai avut rude de gradul I (mama, sora) care au suferit de cancer de san.

Testul se face foarte simplu, pacientei fiindu-i recoltate 5 miligrame de sange, monstra fiind supusa unei analize genetice. Rezultatul negativ al testului inseamna ca nu exista o mutatie a acestor gene, iar un rezultat pozitiv indica mutatia. Pretul unui astfel de test este destul de crescut, in jurul sumei de 1.000 de euro, nefiind decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Angelina Jolie si-a facut si ea acest test, iar in cazul ei rezulatul a fost pozitiv. Pentru a nu dezvolta cancer de san, actrita si-a extirpat ambii sani si si-a facut o operatie de reconstructie a sanilor, cu implanturi de silicon.

Cum poti preveni cancerul de san?

Asociatia Medicilor Ginecologi-Obstetricieni din S.U.A. ofera cateva recomandari persoanelor care au un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar:

  1. Examen clinic de 2 ori pe an pentru a observa din timp orice formatiune caceroasa.
  2. Ecografie mamara sau mamografie, in functie de recomandarea medicului. Ecografia mamara se poate face la orice varsta, nefiind o investigatie scumpa. Aceasta poate identifica chisturile sau tumorile solide, oferind informatii pretioase medicului. Daca la ecografia mamara apar tumori, pacienta poate fi supusa si unei mamografii. Trebuie insa sa stii ca mamografia nu este o analiza pe care sa o repeti des, deoarece foloseste Raze X, iradiand corpul. Mamografia se realizeaza doar la recomandarea medicilor! In locul mamografiei, se poate face un RMN al sanilor, oferind imagini mai clare asupra leziunilor din interior.
  3. Mastectomia sau ovariectomia. Operatia consta in indepartarea sanilor, respectiv a ovarelor. Ambele operatii reduc cu pana la 90% riscul aparitiei cancerului de san. Si aceste interventii se fac doar la recomandarea medicului.

Latest articles

Dinastii la Hollywood – celebritatea se mosteneste

In ceea ce priveste talentul artistic, lucrurile par a fi destul de simple: il ai sau nu. Poti sa deprinzi cunostinte si abilitati, dar...

Insula Vis, Croatia. De vis.

Afara-i frig (ma rog, mai mult sau mai putin), si noua ne arde de plaja, mare, valurele si umbrelute. Zi ca nu-i asa! Daca...

Prunele, un medicament universal

Prunele contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C. De asemenea, foarte importanti sunt...

Cele mai bune metode de epilat

Atunci cand ne pregatim sa iesim din casa, fie ca este vorba despre o ocazie speciala sau doar de o scurta plimbare la amiaza...