Acasă Timp Liber Ce este un roman si cum sa inveti sa scrii unul?

Ce este un roman si cum sa inveti sa scrii unul?

Iti place sa scrii povesti uimitoare, dar nu stii ce este un roman si cum difera acesta de o nuvela? Daca acesta este cazul tau, este timpul sa remediezi aceasta problema.

 Literatura este un mijloc de a elibera problemele interne, deoarece exista ceva in literatura care are de-a face cu exorcizarea fricilor si obsesiilor personale pentru a intelege si a construi o poveste, un roman, o poezie sau prima ta poveste.

Si acesta este romanul, un gen literar care a supravietuit de-a lungul timpului, de secole, datorita usurintei de a ajunge la cititori . A citi un roman inseamna a te scufunda intr-o lume in care imaginatia ta este cel mai bun partener, deoarece indiferent unde te afli sau tipul de roman pe care il alegi, acesta va fi intotdeauna modalitatea perfecta de a calatori in alte realitati si vremuri.

Daca esti iubitor de povesti grozave si aspira sa fii un mare romancier, gaseste-ti un colt confortabil pentru a citi si a descoperi care este romanul, originea si caracteristicile sale. In plus, va prezentam importanta, modul in care este structurat, elementele care o alcatuiesc si tipurile de romane care exista.Alaturati-va noua!

Sa incepem prin a defini ce este un roman. Practic, romanul este o naratiune scrisa in proza, mai mult sau mai putin extinsa, care relateaza evenimente fictive sau reale .

Romanul ca gen literar, spre deosebire de nuvela, permite explorarea mai profunda a unei idei, datorita unor factori precum urmatorii:

 • Extensia dvs.

 • Evenimente.

 • Mediul in care se desfasoara povestile.

 • Relatiile dintre personaje.

 • Psihologia lui.

Acest subgen nu se limiteaza la nararea unei singure actiuni si nici nu se concentreaza pe un singur personaj. Daca va intrebati cum sa identificati un roman, ganditi-va daca are intrigi care se intind in timp si daca exploreaza punctul de vedere al personajelor mai detaliat.

Pentru ce este romanul?

A invata ce este un roman si tot ceea ce poate face acest gen literar pentru tine este unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le inveti da sau da. Nu este ceva abstract care serveste la distractie, deoarece are mai multe straturi la care trebuie sa fii atent.

In primul rand, acest gen literar este unul dintre cele care expune cel mai bine complexitatea vietii umane din ultima vreme . Desi nu sunt de incredere din punct de vedere istoric, deoarece sunt ceva imaginar, ele arata stilul de viata al unei anumite societati intr-un context specific.

In plus, romanele nu isi pierd valabilitatea odata cu trecerea anilor. Puteti citi un roman clasic care va place si va fi distractiv, indiferent de epoca in care a fost scris.

Ce functie are un roman?

A sti ce este un roman implica stii care a fost functia pentru care a fost scris. Si este dat de intentionalitatea pe care a vrut sa o dea autorul la scrierea operei .

Functia unui roman poate fi data de diverse aspecte, cum ar fi:

 • Difuzarea ideilor, experientelor sau dorintelor autorului.

 • Incercati sa ridicati un aspect cheie al societatii, pe baza publicului tinta.

 • Diseminarea obiceiurile, proiectele sau stilurile de viata ale unui anumit grup social (tinand cont de timpul in care se petrece povestea).

Care este originea romanului literar?

Titluri precum Harry Potter, Stapanul inelelor, Mandrie si prejudecati sau O suta de ani de singuratate va vor fi cu siguranta familiare , dar stiti cand si cum a aparut romanul?

Desi putem spune ca primele antecedente ale romanului dateaza din secolele II i.Hr. si secolele III d.Hr., prima opera literara considerata a fi un precursor al romanului a fost Povestea lui Genji , o opera clasica a literaturii japoneze, scrisa in secolul al XI-lea .

De atunci au inceput sa apara texte narative ale autorilor de romantism, precum si povesti cu tema cavalereasca. Cu toate acestea, abia in anul 1605, romanul a aparut ca gen literar.

Carui gen literar apartine romanul?

Pentru a intelege ce este un roman, trebuie sa stii ca operele literare sunt clasificate in genuri literare. Acestea sunt determinate in functie de caracteristicile si ceea ce doriti sa transmiteti.

Deci, carui gen literar apartine romanul?

Exista trei genuri literare:

 • Epic : se refera la texte narative, in care sunt povestite povestiri fictive sau reale. Exemple: nuvele si roman literar.

 • Liric : texte care transmit sentimente si emotii, de obicei prezentate in rima. Exemplu: poezii.

 • Dramatic : sunt textele destinate a fi reprezentate teatral, adica piese de teatru.

Deci, pentru a defini ce este un roman literar, trebuie sa stim ca romanul apartine genului narativ. 

Nuvela apartine si ea acestui gen. Din acest motiv, este posibil ca unii oameni sa nu inteleaga pe deplin diferenta dintre o nuvela si un roman.

Caracteristicile romanului literar

Ce au in comun romanele literare? Aparent nimic, din moment ce apartin diferitelor tipuri de roman. 

Stiind ce este un roman, trebuie sa stii si ca ambele trebuie sa aiba anumite caracteristici pentru a le putea numi romane literare. 

Daca iti este deja clar ce este un roman, este timpul sa stii ce elemente narative se gasesc intr-un roman si caracteristicile lui. Acestea sunt:

 1. Are o lume narativa proprie : romanul literar prezinta o realitate imaginara, care nu va coincide neaparat cu cea reala. 

 2. Este fictiune : Chiar si atunci cand este un roman care trateaza fapte ale istoriei, va fi totusi fictiune, cu situatii si ganduri care sunt produsul imaginatiei.

 3. Are o puternica incarcatura conotativa : daca ai o idee despre ce este un roman, vei realiza ca situatiile trebuie interpretate la figurat, nu la propriu. 

 4. Gestionati mai multe povesti simultane : un roman literar va permite sa povestiti mai multe povesti prin personaje diferite si relatiile dintre ele.

 5. Personajele sale trebuie caracterizate fizic si psihologic : Una dintre caracteristicile romanului este modul in care sunt caracterizate personajele sale, deoarece au un fundal psihologic.

 6. Este o opera literara cu multe personaje .

 7. Combina naratiunea cu descrierea si dialogul .

Structura unui roman

Nu mai aveti indoieli cu privire la ce este romanul si la caracteristicile lui? Daca da, vei dori sa stii cum este structurat un roman. De fapt, urmeaza aceeasi structura ca si povestea, dar cu o mai mare flexibilitate.

Introducere

Este inceputul povestii. Aceasta parte a romanului literar prezinta tema si personajele. De asemenea, se trece la descrierea partilor importante care vor fi dezvoltate ulterior.

Cuprins 

Punctul culminant al povestii. Aici au loc cele mai importante evenimente ale operei literare, pe langa conflictele sau obstacolele care complica intriga. 

Incheiere

Partea finala a istoriei romanului literar. Este partea structurii in care se rezolva conflictul initial.

Cu siguranta, va intrebati cum sa distingeti o poveste de un roman daca au aceeasi structura. Stiind ce este un roman, putem spune ca intr-un roman literar, structura poate varia in functie de intentia autorului.

Iti este aproape clar ce este un roman? Trebuie doar sa vorbim despre elementele romanului si despre tipurile de romane literare. 

Elementele care compun si nu pot lipsi din orice roman literar sunt:

1. Povestitorul

Te-ai intrebat vreodata cum sa povestesti un roman? Daca te gandesti sa scrii un roman, ar trebui sa stii ca poti folosi diferite tipuri de naratiune intr-un roman . De exemplu, naratorii pot fi protagonisti, martori ai naratiunii sau chiar un narator care nu se afla in poveste.

2. Personajele

Stiti care sunt tipurile de personaje dintr-un roman? Cand vorbim despre ce este un roman, personajele nu pot fi omise, deoarece de obicei sunt multe si poate acesta este cel mai important element

Putem gasi protagonisti, aliati, antieroi, antagonisti si personaje circumstantiale.

3. Dialogurile

Romanul literar imbina descrierile cu dialogul, desi exista exceptii precum romanul Los Pasos Perdidas de Alejo Carpentier, unde nu exista dialog in intreaga naratiune. 

Dialogurile sunt foarte importante in ceea ce este un roman literar, deoarece sunt transcrieri ale conversatiilor personajelor.

4. Argumentele

Daca nu stii care este intriga unui roman, gandeste-te la intriga centrala a povestii . In acest argument putem evidentia si actiunile sau seria de lucruri care se intampla.

5. Mediul si temporalitatea

Care este decorul intr-un roman? Locul sau decorul in care au loc povestile . Cadrul ofera cititorului o idee despre unde sunt personajele.

Pe de alta parte, temporalitatea se refera la timpul in care se desfasoara evenimentele dintr-un roman. 

Tipuri de roman

Acum ca stii ce este un roman, vei realiza ca, asa cum exista multe tipuri de povestiri, exista si tipuri de romane in functie de continutul lor tematic . Asta pentru ca romanul este un text cu multiple posibilitati narative.

Tipurile de roman literar care exista sunt:

1. Nuvela

Da, probabil ca nu intelegi ce este o novela si cum difera ea de o nuvela. Dar, de fapt, este foarte simplu. Romanul scurt are aceleasi caracteristici ca un roman, dar cu o lungime mai scurta .

A sti ce este o novela te va ajuta sa nu o confundi cu o nuvela, deoarece de obicei nu are intrigi secundare sau multe personaje. Un exemplu de roman scurt este Pedro Paramo de Juan Rulfo.

2. Roman de aventuri

Romanul de aventuri este unul dintre tipurile preferate de romane pentru copii, pentru ca cui nu i-ar placea sa traiasca o mare aventura? Aceste romane prezinta de obicei un erou sau un personaj care trebuie sa indeplineasca o misiune sau o calatorie care ii va transforma viata .

Pe drum, personajul principal al acestui roman literar va intalni prieteni, dusmani si diferite situatii care ii vor complica calatoria. Cu toate acestea, in cele din urma, isi va atinge scopul si va experimenta o mare schimbare interioara.

Foarte bine! Din moment ce stii ce este un roman de aventuri. S-ar putea sa fii surprins sa realizezi ca poate ai citit unul, precum Treasure Island a lui Robert Louis Stevenson sau Tarzan al lui Edgar Rice Burroughs .

3. Roman politist 

Daca esti unul dintre cei care iubesc misterele, romanul politist sau politist este pentru tine. Acest tip de roman se caracterizeaza prin rezolvarea unor crime sau mistere . In general, acestea sunt efectuate de politisti, detectivi sau personaje cu acuzatii in fata legii. 

Exemple proeminente includ romanele literare scrise de Agatha Christie si cele ale lui Sherlock Holmes .

4. Roman science fiction

Dune de Frank Hernet si Cronicile martiane de Ray Bradbury sunt romane stiintifico-fantastice. Le-ai citit? Daca nu, va recomandam sa faceti.

Ce este un roman science fiction? Romanele stiintifico-fantastice exploreaza realitati in care tehnologia si progresele stiintifice sunt protagonisti . De asemenea, ele trateaza subiecte care sfideaza inimaginabilul, precum calatoriile in timp si spatiu, viata extraterestra sau androizi.

5. Roman fantastic

Romanul fantastic captiveaza deopotriva adultii si copiii. Este unul dintre tipurile de roman in care imaginatia nu are limite si pe fiecare pagina se respira magie.

In general, daca ne intrebam ce este un roman fantastic, putem spune ca este unul in care apar creaturi care nu exista in lumea reala , precum:

 • Vrajitoare.

 • Zane.

 • Dragonii.

 • Unicorni.

 • Spiridusi

Va puteti gandi la exemple de romane fantastice foarte faimoase? Asa e, cei din Harry Potter sau Stapanul Inelelor !

6. Roman realist

Evenimentele romanului literar realist sunt plasate in lumea reala. Deci nu exista elemente supranaturale sau creaturi magice.

De exemplu,  Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain sau Razboi si pace de Lev Tolstoi.

7. Roman de dragoste

Daca esti fan al romanelor romantice, cu siguranta acest tip de roman va fi preferatul tau. Intriga acestor romane se desfasoara in jurul unor situatii de dragoste, in care principalul lucru sunt sentimentele personajelor.

Cateva exemple de romane de dragoste pe care ar trebui sa le cititi sunt Mandrie si prejudecati de Jane Austen si Dragoste in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez.

8. Roman de groaza

Ce este un roman de groaza? Genul de roman al carui scop este sa -ti trezeasca temerile cele mai profunde si, in acest proces, sa plantezi altele noi .

Operele literare de groaza sunt un subgen foarte popular, in care povestile includ entitati supranaturale, monstri sau situatii pline de groaza si angoasa.  

Dintre romanele de groaza care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca dumneavoastra, putem evidentia Dracula lui Bram Stoker , It si The Shining , ambele ale maestrului horror Stephen King.

9. Roman psihologic

Acest tip de roman trateaza teme existentiale si transcendentale. De obicei, aceste romane literare trateaza evenimente care incurajeaza introspectia personala, mentala si/sau spirituala .

Cateva exemple de romane psihologice sunt  Fratii Karamazov de Fyodor Dostoievski, Hopscotch de Julio Cortazar sau Portretul artistului ca tanar de James Joyce.

10. Romantism cavaleresc

Romanul cavaleresc este poate unul dintre cele mai vechi si mai importante din istoria si evolutia romanului. Aceste romane literare se concentreaza pe vietile si aventurile cavalerilor medievali .

Poti ghici care este cel mai bun exemplu de acest gen de romane? Don Quijote din La Mancha !

11. Roman istoric

Ce este un roman istoric si care sunt caracteristicile lui? Este un roman care trateaza fapte ale istoriei, iar principala sa caracteristica este ca se bazeaza pe evenimente istorice. 

Totusi, asta nu inseamna ca romanul istoric este adevarat. Desi are o baza istorica, situatiile particulare si dezvoltarea lor sunt fictive.

Sfaturi pentru a scrie un roman

Nu este suficient sa stii ce este un roman, trebuie sa te asezi si sa scrii. Desi procedura nu este simpla, cu aceste sfaturi vei vedea ca procesul de creatie functioneaza mult mai rapid.

Cateva dintre recomandarile pe care vi le lasam atunci cand invatati sa scrieti un roman sunt urmatoarele:

1. Faceti niste cercetari

Intregul proces implicat in scrierea a ceea ce este un roman presupune sa ai mai multe elemente esentiale la indemana, cum ar fi intriga centrala a povestii. A avea aceasta resursa este fundamentala, deoarece de acolo va decurge intreaga poveste pana la deznodamant.

Cu toate acestea, pentru a ajunge sa definiti intriga, trebuie sa efectuati o analiza exhaustiva care sa acopere elementele pe care doriti sa le tratati in ea . Pentru a-l dezvolta, trebuie sa fii clar cu privire la doua elemente importante:

 • Nivelul tau de creativitate.

 • Interesele tale personale.

In plus, ai face bine sa investighezi ce este un roman ca atare, citind texte similare. Astfel, vei avea mai multe cunostinte legate de posibilitatile pe care le-ai putea implementa in munca ta.

Si daca iti este greu sa incepi cu ce este romanul tau, nu-ti face griji, pentru ca poti incepe sa scrii nuvele. Asa cum mentioneaza pe buna dreptate portalul Medium, acest tip de solutie este ideal, pentru ca „ scrierea povestilor este cea mai buna modalitate de a incepe sa scrieti, de a crea un obicei sau de a-l relua dupa un timp ”.

2. Construiti un plan si ideea principala a romanului

In acest moment, ne referim la faptul ca, in calitate de autor al lucrarii dumneavoastra, trebuie sa construiti si sa prezentati ideea. Ideea centrala va fi axa din care deriva rasturnarile intrigii, cu elemente principale in ceea ce este un roman , cum ar fi:

 • Personajele principale.

 • Etapele.

Pentru a putea ridica ideea, trebuie sa ai date suplimentare si precise; acestea vor fi repere pe masura ce urmariti calea povestii.

De asemenea, trebuie sa incepeti sa invartiti povestea. Si, pentru aceasta, ce modalitate mai buna de a o face decat descarcand sablonul nostru de scenariu literar, cu care vei avea o idee mult mai clara unde vrei sa ajungi.

3. Determinati vocea narativa

De obicei, in ceea ce este romanul si alte subgenuri literare, vocea principala este situata la unul dintre protagonisti (indiferent daca o face la persoana I, a II-a sau a III-a), dar care nu este neaparat protagonistul central al operei. care spune povestea lui.

In acest caz, aveti libertate creativa de a face tot ce doriti cu vocea principala a personajului . Ai putea da vocea altor personaje din restul distributiei, deoarece iti poate fi foarte util in viitor.

Desigur, este esential sa stabiliti care personaj (sau personaje) vor avea ponderea narativa in poveste, deoarece fiecare dintre aceste elemente are propria sa functie pe care trebuie sa o indeplineasca in naratiune.

Chiar si naratorul stie multe despre poveste, deoarece o poate intelege si poate interveni in evenimentele ei; prin urmare sunt capabili sa influenteze intr-un mod tranzactional.

4. Definiti personajele

Acest punct le completeaza pe cele precedente. Deja, in acest pas specific de a scrie un roman, personajele si caracteristicile lor trebuie sa fie mai mult decat stabilite .

Fiecare personaj este esential pentru viitorul unui serial, asa ca trebuie sa identifici caracteristici precum:

 • Elemente biografice.

 • Preferinte.

 • Varsta.

 • Placeri.

 • Activitati zilnice.

Asa cum scrie Forbes, la momentul „ scrierea unei povesti, una dintre grija maxima (…) este ca personajele sa fie rotunde, astfel incat sa fie credibile ”.

5. Explorati subploturile

Acest tip de povesti alternative fac parte din tot ceea ce se intampla in intriga principala. In acest sens, ele au loc in interiorul ei, in acelasi timp in care o hranesc si o intaresc .

In plus, aceste povesti secundare pot servi ca un preludiu pentru explicarea anumitor evenimente anterioare sau ca o incidenta in cadrul caracterizarii personajelor. In plus, puteti vedea ce efecte pot avea aceste povesti asupra vietii personajelor.

6. Evaluati situatiile cheie

De-a lungul romanului tau, ar trebui sa contemplati crearea de situatii si evenimente care sunt declansatoare directe ale modificarilor si schimbarilor din poveste si care pot fi transcendentale pentru protagonistii tai. Fie ca sunt concedieri, decese, schimbari in stilul de viata, printre altele.

Vrei un mic pont? Ideal ar fi ca romanul tau sa aiba aproximativ 3 evenimente din acest stil , inainte de rezultat si, bineinteles, sa fie in concordanta cu povestea care se dezvolta.

7. Pregateste drumul catre final

O parte a calatoriei este sfarsitul ei… Si acesta este ceva pe care multi scriitori de romane il au deja in minte, chiar inainte de a se adanci in detalii specifice despre romanul lor. Desigur, finalul pe care il au in minte autorii poate suferi variatii pe parcurs.

Datorita anumitor aspecte, cursul complotului poate varia. Unele dintre aspecte sunt:

 • Explorarea detaliata a anumitor personaje

 • Cursul complotului.

Pentru a elabora finalul a ceea ce este romanul tau, trebuie sa rafinezi toate detaliile si capetele libere pe care nu vrei sa le lasi in asteptare inainte de a inchide povestea . Cautati acel final care se potriveste cu evenimentele pe care le-ati aratat in intriga dvs. si incercati sa faceti din el un final organic, fara intorsaturi neasteptate, care nu sunt foarte coerente cu povestea centrala.

Am ajuns la final! Cel mai bun lucru este ca stii deja ce este un roman si cum este compus. Asta inseamna ca esti gata sa-ti incepi cariera literara. Si, pentru a va ajuta in misiunea dumneavoastra, va recomandam sa va inscrieti la cursurile noastre de scriere online, cu ajutorul carora veti putea dezvolta aceasta expresie culturala in toata splendoarea ei. succese!

Latest articles

Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Hipersomnia este simptomul (plangerea subiectiva a pacientului) constand intr-o tendinta de a dormi in situatii anormale . Adica este excesiv de usor sa adormi in timpul zilei,...

Cum sa ingrijesti unghiile dupa manichiura cu gel

Unghiile cu gel sunt alternativa pentru acele femei care isi doresc ceva diferit sau pur si simplu vor sa aiba unghii mai lungi. Acest sistem este de...

Cele mai frumoase locuri pentru prima intalnire in Cluj

Intr-o lume moderna, tehnologica si aglomerata, intalnirile romantice au capatat o noua dimensiune. Daca si tu te afli in cautarea unei potentiale perechi sau...

Batoane proteice fara zahar – iata ce beneficii aduc acestea unei diete

Zaharul este inamicul principal al greutatii perfecte, acesta contribuind la luarea in greutate – lucru pe care oricine il stie. Astfel, atunci cand urmezi...