Acasă Sanatate Cele mai frecvente 10 tulburari psihologice

Cele mai frecvente 10 tulburari psihologice

Tulburarile psihologice sunt mult mai frecvente decat isi dau seama majoritatea oamenilor. Exista o anumita stigmatizare in societate cand vine vorba de a vorbi despre boli psihice, ceea ce duce la o anumita ignoranta sau ascunderea acestora de catre cei care le sufera.

Si este ca multi oameni cred ca a trebui sa mearga la psiholog este „o nebunie”. Cu toate acestea, statistic, cea mai mare parte a populatiei are unele dintre cele mai frecvente tulburari psihologice, care nu trebuie sa afecteze dezvoltarea unei vieti normale.

Cele mai frecvente 10 tulburari psihologice

Fiecare persoana este unica datorita geneticii si experientei sale de viata , iar personalitatea si tulburarile psihologice ale fiecarei persoane sunt produsul acestei combinatii. Psihologia evolutionista confirma acest lucru, cu o gama larga de posibilitati.

Si este ca, uneori, a avea anumite virtuti si defecte sunt doua fete ale aceleiasi monede, iar de-a lungul istoriei a fost bine ca specia sa aiba indivizi cu caracteristici diferite. Totusi, acestea pot da nastere si unor tulburari psihologice comune care pot duce la dificultati in viata moderna.

1. Tulburare de anxietate generalizata

Tulburarea de anxietate generalizata afecteaza multi oameni . Este una dintre cele mai frecvente tulburari psihologice si este caracterizata in esenta de temeri constante.

Aceasta situatie pe termen lung afecteaza atat sanatatea psihica, cat si fizica a persoanei. De fapt, grijile invadeaza viata psihica a persoanei, care interfereaza in toate sferele vietii (munca, personala, sociala) si are loc somatizarea.

2. Tulburare depresiva

Astazi tulburarea depresiva este foarte frecventa . Persoanele care sufera de acest tip de tulburare simt multa tristete, frustrare si dezamagire, iar disperarea lor ii face sa nu aiba chef de a face nimic.

In acest fel, ritmul lor de viata este alterat si au mai putina energie si motivatie. Gandurile negative le afecteaza comportamentul si experimenteaza insomnie si alte tipuri de probleme somatice.

3. Tulburare obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare de anxietate . Persoana care sufera de aceasta dezvolta o serie de comportamente disfunctionale, cunoscute sub numele de rutine, iar acestea sunt generate din ganduri obsesive.

Exista diferite tipuri de comportamente compulsive, cum ar fi verificarea pentru a vedea daca o usa a fost inchisa de multe ori. Acest tip de comportament potoleste temporar gandurile negative, dar conditioneaza foarte mult viata persoanei.

4. Schizofrenie

Schizofrenia este o tulburare psihotica . Este una dintre cele mai disfunctionale tulburari psihice de pe lista, si anume ca persoana sufera modificari atunci cand vine vorba de a percepe ce este real si ce nu este.

Cei care sufera de schizofrenie sufera de halucinatii (vizuale, auditive etc.) in timpul „focarelor” sau fazelor acute ale tulburarii, in timp ce atunci cand acestea nu sunt exprimate, in persoana se produce o anumita inhibitie. Totul afecteaza foarte mult dezvoltarea unei vieti normale.

5. Tulburare deliranta

Tulburarea delirante este oarecum legata de schizofrenie , deoarece persoana pierde contactul cu realitatea. Este insa o afectiune mai putin grava decat cea anterioara, intrucat nu apar halucinatii, ci doar iluzii.

Iluziile sunt produse ale suspiciunii extreme. Persoana dezvolta o serie de ganduri legate de ideea de baza ca cineva doreste sa-i faca rau, dand nastere la generarea anumitor ganduri si actiuni irationale.

6. Tulburari de alimentatie

Exista diferite tulburari de alimentatie , iar cele mai frecvente sunt anorexia si bulimia nervoasa. In anorexie se produc o serie de restrictii de aport alimentar, fie la nivel calitativ, fie cantitativ.

In bulimie, pe de alta parte, persoana inceteaza sa manance ore in sir si apoi mananca. Apoi poti vomita tot ce ai mancat. Ambele cazuri compromit grav sanatatea fizica si psihica a persoanei.

7. Tulburare bipolara

Tulburarea bipolara intr-o tulburare de dispozitie . Are o anumita relatie cu tulburarea depresiva si este ca persoana sufera momente de mare disperare. Exista insa si momente de „manie” sau de mare exaltare.

Este deci o tulburare in care instabilitatea emotionala este foarte marcata. Persoana este capabila sa treaca de la mare agitatie la mare liniste.

8. Fobii specifice

Fobiile specifice sau simple sunt probleme care afecteaza multi oameni . Acestea sunt temeri irationale legate de obiecte sau animale si este una dintre cele mai frecvente tulburari psihologice.

Cu toate acestea, de obicei nu afecteaza dezvoltarea unei vieti normale, deoarece acesti stimuli nu sunt prezenti in mod normal de multe ori. In plus, dintre toate tulburarile psihologice, acestea sunt printre cele mai usor de eliminat prin terapie cognitiv-comportamentala.

9. Tulburare de anxietate sociala

Tulburarea de anxietate sociala reprezinta un alt tip de fobie . De fapt, este cunoscuta si sub denumirea de fobie sociala si este una dintre tulburarile in care persoana are o teama irationala de o situatie intangibila.

Persoana cu fobie sociala simte o teama foarte excesiva atunci cand trebuie sa interactioneze cu alte persoane. Acesti oameni cauta de obicei sa evite diferite tipuri de intalniri sociale si este o tulburare psihologica mai frecventa decat se crede.

10. Tulburarea consumului de substante

Tulburarea consumului de substante afecteaza multi oameni . Apare atunci cand exista consum de substante narcotice, ducand la probleme de sanatate si care ajung sa afecteze functionarea normala a persoanei.

Sunt multi factori implicati in dezvoltarea acestei tulburari: presiunea sociala, depresia, stresul, anxietatea etc. De asemenea, s-a observat ca exista o prevalenta mai mare la persoanele care au deja o alta tulburare, in special starea de spirit sau anxietatea.

Latest articles

6 schimbari minuscule in rutina de ingrijire pentru o piele stralucitoare si sanatoasa

Chiar daca regimul tau de ingrijire a pielii se rezuma la o stiinta – si poti instrui pe toata lumea despre diferentele dintre o...

162 Mesaje Frumoase

Umple-ti inima cu dragoste si bunatate si priveste binecuvantarile vietii. Viata te va privi inapoi cu bunatate si dragoste.Imaginea ta traieste in inima mea,...

Cum sa evitati firele de par incarnate: 10 trucuri

Nu este un secret pentru nimeni cat de enervante pot fi aceste zone rosii inflamate si chiar cu puroi care se formeaza de obicei...

Cum să alegi saboții medicali ideali pentru tine?

Să lucrezi într-un mediu sanitar și să ajuți la salvarea ori îmbunătățirea calității vieții unui pacient nu este un lucru deloc ușor, fiind nevoie...