Acasă Timp Liber Cele mai mici 10 planete din Univers

Cele mai mici 10 planete din Univers

NASA a confirmat descoperirea a 4.383 de exoplanete, adica lumi dincolo de Sistemul Solar. Pot parea o multime, dar avand in vedere ca Calea Lactee, galaxia noastra, ar putea contine vreo 400.000 de milioane de stele, ne dam seama ca practic nu am descoperit nimic.

Mai mult, daca presupunem ca fiecare dintre aceste stele contin cel putin o planeta care orbiteaza in jurul ei, aflam ca abia am identificat 0,0000008% dintre planetele din galaxia noastra. 

Si, in ciuda acestui fapt, printre aceste 4.383 de planete dincolo de limitele Sistemului Solar se afla lumi care par sa sfideze legile fizice si tot ceea ce credeam ca stim despre astronomie. Exista planete foarte ciudate. planete extreme. planete mari. Si, desigur, planete mici.

Alaturati-va noua in aceasta calatorie prin galaxia Calea Lactee pentru a descoperi cele mai mici planete care exista. Un Top cu cele mai mici planete din Univers pana la Kepler-37b, deocamdata, pitica planetelor .

Care sunt cele mai mici planete care exista?

Mercur este cea mai mica planeta din Sistemul Solar. Are un diametru de 4.879 de kilometri, de trei ori mai mic decat cel al Pamantului. Este atat de mic incat pana si Ganymede, un satelit al lui Jupiter si cel mai mare din Sistemul Solar, cu 5.268 km in diametru, este mai mare decat Mercur. Lasati acest lucru sa serveasca drept context.

Am intocmit lista in ordinea descrescatoare a dimensiunii si langa fiecare nume vom indica diametrul planetei in cauza . Si acum, fara alte prelungiri, sa incepem calatoria noastra interplanetara catre cea mai mica lume din Univers.

10. Kepler-42d: 7.250 km

Kepler-42d este o planeta situata la 126 de ani lumina de Pamant, in constelatia Cygnus, orbitand in jurul lui Kepler-42, o pitica rosie care formeaza un sistem cu trei planete mici in care Kepler-42d este cea mai mica dintre toti. A fost descoperita in 2012 si se afla inca in TOP 10 al celor mai mici planete.

Are o raza de 0,57 ori mai mare decat cea a Pamantului si, in plus, este foarte aproape de steaua sa: doar 0,015 unitati astronomice (o UA este echivalenta cu distanta Pamant-Soare, care este de 149,5 milioane km). Aceasta apropiere il face sa completeze o tura in jurul stelei sale in doar 1,87 zile, iar temperaturile sale medii sunt de 175 °C.

9. Kepler-444e: 6.957 km

Kepler-444e este o planeta situata la 117 ani lumina de Pamant, in constelatia Lyra, care orbiteaza in jurul lui Kepler-444, o stea cu o varsta de 11.000 de milioane de ani care face parte dintr-un sistem triplu, cu doua pitice rosii foarte aproape. Kepler-444e este una dintre cele cinci planete ale acestei stele si a fost descoperita in 2015.

Este cel mai vechi sistem planetar cunoscut cu planete similare ca dimensiuni cu Pamantul, deoarece steaua sa s-a format cand Universul avea doar 20% din varsta pe care o are acum . Kepler-444e este, cu un diametru de 6.957 km, a noua cea mai mica planeta descoperita si completeaza o revolutie in jurul stelei sale in doar 7 zile si jumatate.

8. Kepler-62c: 6.880 km

Ne continuam calatoria prin Calea Lactee si gasim Kepler-62c, o planeta situata la 1.200 de ani lumina de Pamant, care orbiteaza in jurul lui Kepler-62, o stea putin mai rece si mai mica decat Soarele, dar care formeaza un sistem planetar cu cinci planete (doua dintre care se afla in zona locuibila).

Kepler-62c este una dintre planetele nelocuibile si, fiind descoperita in 2013, are dimensiuni similare cu Marte , cu un diametru de 6.880 km. Isi orbiteaza steaua la o distanta de 0,092 UA (Mercur orbiteaza Soarele la 0,38 UA), completand o orbita in doar 12 zile si jumatate.

7. Marte: 6.779 km

A saptea cea mai mica planeta descoperita din Univers este vecina noastra: Marte. Planeta Rosie este a patra planeta din Sistemul Solar si are aproximativ jumatate din dimensiunea Pamantului. Se afla la 227,9 milioane de km de Soare si dureaza 687 de zile pentru a finaliza o revolutie in jurul lui.

Atmosfera lui Marte este 96% dioxid de carbon si nu exista oxigen . Suprafata sa este alcatuita practic din minerale de fier oxidat care confera planetei culoarea rosiatica caracteristica. Misiunile actuale exploreaza posibilitatea crearii unei colonii umane pe Marte.

6. Kepler-444d: 6.573 km

Kepler-444d este o planeta descoperita in 2015 si, la fel ca insotitorul sau Kepler-444e, orbiteaza in jurul stelei Kepler-444. Are o raza de 0,53 ori mai mare decat cea a Pamantului si, cu un diametru de 6.573 km, este a sasea cea mai mica planeta descoperita pana in prezent.

In cadrul acestui sistem de cinci mici planete stancoase, este a treia ca marime (depasita de c si b pe care le vom vedea mai jos) si este atat de aproape de steaua sa incat incheie o revolutie in jurul ei in doar 6 zile.

5. Kepler-444c: 6.332 km

Ramanem in acelasi sistem cu Kepler-444 si gasim a doua cea mai mica planeta care orbiteaza aceasta stea. Kepler-444c este o planeta care a fost descoperita tot in 2015 si care are o raza de 0,497 ori mai mare decat cea a Pamantului si care, cu diametrul sau de 6.332 km, este a cincea cea mai mica descoperita vreodata.

Kepler-444c este o planeta stancoasa care este atat de aproape de steaua sa incat isi incheie o orbita in jurul ei in doar 4 zile si jumatate. Exista o singura planeta in sistemul Kepler-444 care este mai mica: Kepler-444b.

4. Kepler-102b: 5.989 km

Am ajuns la a patra cea mai mica planeta descoperita in Univers. Kepler-102b este o planeta descoperita in 2014 care orbiteaza in jurul lui Kepler-102, o stea pitica rosie care face parte dintr-un sistem stelar binar, cu ambele pitice rosii separate de o distanta intre 591 si 627 UA.

Kepler-102b este una dintre cele cinci planete care orbiteaza in jurul acestei stele situate in constelatia Lyra si are o raza de 0,47 ori mai mare decat cea a Pamantului, ceea ce o face, cu un diametru de 5.989 km, una dintre cele mai mici lumi descoperite pana in prezent. Isi incheie o orbita in jurul stelei sale in doar 5 zile .

3. Kepler-444b: 5.097 km

Ajungem in TOP 3 si, odata cu el, la cele mai mici planete descoperite vreodata. Kepler-444b este cea mai mica dintre toate planetele stancoase (deja mici) care orbiteaza, dupa cum am vazut, ciudata stea Kepler-444.

Kepler-444b este cea mai apropiata planeta de steaua sa parinte, completand o revolutie in jurul ei in doar 3,5 zile. Are o raza de 0,4 ori mai mare decat cea a Pamantului , ceea ce, cu un diametru de doar 5.097 km, face din Kepler-444b a treia cea mai mica planeta pe care am descoperit-o vreodata.

2. Mercur: 4.879 km

Intr-adevar. Mercur este a doua cea mai mica planeta descoperita vreodata , ceea ce ne arata cat de complicat este sa descoperi cele mai mici planete din galaxie. In mod clar, Mercur nu este a doua cea mai mica planeta din galaxie. Problema este ca avem dificultati in a gasi lumi atat de mici in afara Sistemului Solar.

Oricum ar fi, pana astazi si tinand cont de ceea ce stim cu siguranta, Mercur este a doua cea mai mica planeta descoperita. Este cea mai apropiata planeta de Soare si, evident, cea mai mica din Sistemul Solar.

Are o raza de 0,38 ori mai mare decat cea a Pamantului si, prin urmare, un diametru de 4.879 km. Se afla la 57,9 milioane de km de Soare si dureaza 88 de zile pentru a finaliza o revolutie in jurul lui. Mercur nu are niciun satelit care orbiteaza in jurul lui (probabil datorita masei sale mici de 0,06 ori mai mare decat a Pamantului), dar suprafata sa seamana cu cea a Lunii noastre.

Se roteste foarte lent pe sine (dura 58 de zile pentru a face o revolutie pe sine), astfel incat, desi temperaturile in zona in care intra radiatia solara pot fi de pana la 467 °C, in partea „noapte”, acestea pot merge. pana la -180 °C. O planeta nu doar mica, ci si extrema.

1. Kepler-37b: 3.860 km

Venim la regele necontestat. O planeta cu un diametru de doar 3.860 km si o masa de numai 0,01 ori mai mare decat cea a Pamantului. Este cu 1.000 km mai ingust decat Mercur si are o raza de doar 0,3 ori mai mare decat cea a Pamantului. Vorbim despre Kepler-37b, cea mai mica planeta descoperita vreodata .

Este o planeta cu o masa si dimensiune putin mai mare decat cea a Lunii care a fost descoperita in 2013 si care orbiteaza in jurul lui Kepler-37, o stea situata la 215 ani lumina de Pamant. Este foarte aproape de steaua sa, asa ca completeaza o revolutie in jurul ei in doar 13 zile, iar temperaturile de la suprafata stancoasa sunt in jur de 426 °C. Se crede ca majoritatea planetelor din Univers ar fi similare cu Kepler-37b, problema este ca nu suntem capabili sa le gasim.

Latest articles

7 sfaturi pentru o ingrijire perfecta a sprancenelor

Astazi, mai mult ca niciodata, sprancenele sunt totul. Acele fire de par de deasupra ochilor ne incadreaza fata, ceea ce inseamna...

6 schimbari minuscule in rutina de ingrijire pentru o piele stralucitoare si sanatoasa

Chiar daca regimul tau de ingrijire a pielii se rezuma la o stiinta – si poti instrui pe toata lumea despre diferentele dintre o...

162 Mesaje Frumoase

Umple-ti inima cu dragoste si bunatate si priveste binecuvantarile vietii. Viata te va privi inapoi cu bunatate si dragoste.Imaginea ta traieste in inima mea,...

Cum sa evitati firele de par incarnate: 10 trucuri

Nu este un secret pentru nimeni cat de enervante pot fi aceste zone rosii inflamate si chiar cu puroi care se formeaza de obicei...