Cum ne ferim de indigestie?

In perioada Sarbatorilor suntem tentati sa ne infruptam din toate bucatele traditionale, insa trebuie sa avem grija la consecinte.

Sfanta sarbatoare a Craciunului bate la usa, prilej de bucurie pentru sufletele noastre. De obicei, petrecerile se tin lant in acesta perioada, iar intalnirile cu prietenii reprezinta ocazia ideala de a participa la mese copioase, stopite din belsug cu tot felul de bauturi. Anturajul este cel mai bun mijloc de stimulare, nu doar pentru voia buna, dar si pentru a chefui, pentru a manca de multe ori peste masura si pentru a ciocni un numar mare de pahare.

Toate acestea vor pune la grea cazna stomacul nostru. Persoanele pofticioase si mai ales cele care s-au ostenit si au tinut post vor rezista cu greu tentatiilor culinare specifice acestei sarbatori, bunatatile traditionale precum piftia, carnatii, toba, lebarul sau prajiturile facute in casa fiind greu de ignorat. Liliana Simidon, specialist in produse naturiste si fitoterapie, ne avertizeaza ca in urma exceselor alimentare intreg aparatul digestiv are de suferit, iar stomacul, intestinul subtire si intestinul gros, ficatul, vezica biliara si pancreasul nu vor fi crutate daca nu vom da dovada de cumpatare atunci cand ne asezam la masa.

Nu aglomerati spitalele!

Indiferent de avertismente, intotdeauna va exista tentatia sa mancam peste nevoile noastre nutritive sau sa consumam alimente mai greu digerabile, cu efecte imediate precum constipatie, diaree sau dischinezii. Acestea pot fi combatute cu infuzii sau ceaiuri, dar daca starea nu se amelioreaza trebuie sa apelam la medic. “In general, la camerele de garda ale spitalelor exista o imbulzeala de nedescris in perioada Sarbatorilor. Cei care nu-si pot tine in frau poftele ajung sa se confrunte cu probleme grave. Indigestiile sunt cele care ne pot strica tot cheful, impiedicandu-ne sa ne bucuram de sarbatoare.

Denumita sindrom dispeptic in termeni medicali, cauzele indigestiei sunt, bineinteles, excesul alimentar, mancatul prea repede (totul trebuie mestecat foarte bine si mai ales in tihna), consumul de alimente grase (sarmale, maioneza) si picante, alimente greu de digerat (fasole, varza, castraveti, prajeli, dulciuri). Alcoolul, cafeaua, bauturile carbogazoase si fumatul intregesc acest tablou. Starile nervoase sau de anxietate, dar si teama de ceva necunoscut pot provoca, de asemena, indigestii”, explica Liliana Simidon. Cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni sunt: greata, varsaturile, diareea, balonarile, starea generala proasta, arsurile la stomac etc.

Metode de tratament?

In primul rand, dupa o masa copioasa, nu trebuie sa va culcati imediat deoarece sucurile gastrice vor invada esofagul, ceea ce va crea numerose probleme de sanatate. Incercati sa faceti macar putina miscare. De asemenea, daca simptomele indigestiei incep sa-si faca simtita prezenta, decat sa dam fuga la farmacie pentru a cumpara cine stie ce medicamente (care oricum fac bine ceva si strica altceva), putem incerca mai intai metodele de tratament ale bunicii, pentru ca sigur acestea nu au efecte adverse.

Arsuri la stomac – faceti-va din timp rezerve de flori de salcam, caci o infuzie calduta calmeaza durerea de stomac. Daca este vorba de o hiperaciditate se recomanda trei cani de ceai pe zi. Ceaiul din flori de galbenele este bine-venit in toate afectiunile gastrice intestinale, dar si in cazul arsurilor la stomac. Florile de musetel pot ameliora foarte mult problemele digestive cand va confruntati cu arsuri la stomac sau balonari. In cazul enterocolitelor sau gastritelor se beau trei cani de ceai pe zi.

Diaree – supa de morcovi sau apa de orez va pot fi de mare ajutor in cazul diareelor. Argila este, de asemenea, foarte indicata. Se pun doua lingurite cu varf intr-un pahar cu apa plata sau si mai bine apa de izvor daca sunteti la munte. Obligatoriu se foloseste numai lingura de lemn si cana de ceramica sau portelan. Daca diareea este asociata si cu crampe intestinale foarte puternice, se poate aplica o cataplasma cu bitter suedez. Pentru asta trebuie sa aveti o carpa groasa, dar numai din fibra naturala (bumbac) pe care o lasati sa se incalzeasca pe calorifer sau pur si simplu puneti fierul de calcat pe ea, asa incat sa fie fierbinte.

Apoi o imbibati cu bitter suedez sau, in lipsa acestuia, cu spirt medicinal sau chiar tuica. O intindeti pe toata zona abdominala superioara si inferioara apoi aplicati deasupra o folie de plastic care sa mentina cat mai mult timp umezeala. Daca aveti o pielea mai sensibila, dupa tratament folositi o crema de galbenele intr-un strat gros, pentru a fi scutiti de neplaceri.

Balonari – trebuie sa aveti in casa chimen, anason, fenicul, marar sau coriandru pe care le veti folosi la alegere, fie sub forma de infuzie, fie sub forma de pulbere. Daca optati pentru pulbere, aceasta se va tine sub limba doua-trei minute, apoi se va bea ceai de galbenele cu inghitituri foarte mici.

Constipatia – se petrece din cauza consumului exagerat de proteine de origine animala in detrimentul unei alimentatii bogate in fibre. Chiar daca de Sarbatori consumati preponderent carne si preparate din carne, faceti posibila asocierea acestora cu salate de varza sau telina si optati pentru painea neagra cu tarate. Fructele sunt si ele foarte bune, deoarece favorizeaza tranzitul intestinal.

Cand este vorba de o constipatie ocazionala, lucrurile se pot indrepta mai usor, dar atunci cand vorbim de constipatie cronica trebuie sa aveti grija si sa nu abuzati de laxative, fie ele si din sursa naturala. Incepeti sa va revizuiti alimentatia care neaparat trebuie sa cuprinda fructe, legume, cereale si chiar tarate. Seara, inainte de culcare, consumati sase-opt prune uscate, pe care le tineti in apa de dimineata pana seara si le mancati pe indelete.

“Este mult mai usor si mai firesc sa prevenim decat sa tratam o boala. Prin modificarea dietei si a stilului de viata digestia va fi completa si eficienta. Mesele regulate, luate la aproximativ aceleasi ore, intr-o atmosfera calma si relaxata, fara a privi la televizor, fara sa lucram la computer, fara sa citim sunt premise pentru o digestie excelenta. De asemenea, este important sa nu mancam atunci cand suntem stresati, furiosi sau foarte obositi, hrana trebuie mestecata suficient, iar ultima masa sa fie luata cel tarziu la ora 21.00 si sa fie usoara. Pentru tratarea indigestiei se recomanda reducerea consumului de alcool, cafea si bauturi carbogazoase si renuntarea la fumat.

Condimente precum maghiranul, ghimbirul, turmericul, foile de dafin, scortisoara, coriandrul, feniculul, folosite cu imaginatie si in functie de preferinte, faciliteaza digestia. Indigestia se trateaza cu succes cu ajutorul remediilor homeopate. Terapiile computerizate cu aparatul de biorezonanta si psihoterapia au un aport important in vindecarea acestei afectiuni. Dintre plante, cimbrul, busuiocul si roinita sunt cele mai indicate. Datorita uleiului volatil pe care il contine, cimbrul are actiune antibacteriana si antifungica.

El este indicat in tratarea sindromului dispeptic si se foloseste in perioadele de suprasolicitari fizice sau intelectuale. Busuiocul este un excelent antispastic, fiind indicat in stari de greata si voma datorita actiunii antiemetice (antivomitiv). Aceasta planta este energizanta si stimuleaza sistemul imunitar. Roinita este un foarte bun antispastic digestiv, fiind utilizata in tratamentul indigestiei si al altor boli, cum ar fi afectiunile cardiace si tiroidiene”, spune dr. Sidonia Latea, medic homeopat la clinica Tri-San.