Acasă Dragoste & Relatii Cum sa construiesti o relatie buna

Cum sa construiesti o relatie buna

Aceste paisprezece reguli de aur de comunicare te vor ajuta sa redescoperi entuziasmul si pasiunea. Si sa construiesti astfel o relatie buna si puternica intre tine si partenerul tau. Comunicarea sincera, pozitiva si non-violenta este cheia unei relatii de succes.

Fii sincer/a si onest/a

Daca vrei sa construiesti o relatie buna ar trebui mai intai sa iei decizia de a fi onest/a in orice situatie. Chiar si atunci cand crezi ca o neintelegere ar putea fi rezolvata printr-o minciuna, nu o fa. Abtine-te! Minciunile albe cresc in minciuni mari si complica serios relatiile. Fii persistent/a in a spune adevarul si fii pregatit/a sa accepti consecintele. Vei descoperi ca oamenii iti respecta onestitatea.

Spune ce ai in minte

Nimeni nu-ti poate citi gandurile, asa ca atunci cand vrei sa spui ceva, spune-o tare si clar. Pentru a construi o relatie buna trebuie sa iti exprimi sentimentele, nevoile si dorintele. Desigur, mai intai trebuie sa-ti dai seama ce iti doresti cu adevarat.

Acorda-ti timp sa te gandesti

Gandeste-te la opiniile si remarcile partenerului. Acestea nu sunt niciodata nesemnificative si intotdeuna au un sens ascuns. Nu fi ofensiv sau defensiv, ci doar sensibil/a si rational/a!

In timpul unei conversatii asigura-te ca nu doar vorbesti, ci iti si asculti partenerul

Asculta-ti partenera/ul

In timpul unei discutii, nu isi asuma doar rolul de vorbitor, este necesar sa fii si un ascultator activ. Daca doresti sa construiesti o relatie buna, asculta-ti partnenera/ul si lasa-o/l sa stie ca ii accepti si ii intelegi problemele, sentimentele, dorintele. Arata ca iti pasa.

Relatia nu este o competitie

Ar trebui sa iti amintesti ca discutiile cu partenera/ul tau nu sunt o competitie in care unul trebuie sa castige. Atunci cand va confruntati cu o problema, incercati sa ajungeti la un compromis si sa va simtiti amandoi castigatori. Daca vrei sa-ti exprimi opinia intr-o problema, ofera argumente puternice si nu uita sa vii cu o solutie acceptabila pentru problemele tale. In felul acesta veti construi o relatie buna.

Nu critica

Fiecare critica trebuie gandita mult si sustinuta de argumente puternice. Scopul nu este ca o critca sa iti raneasca partenera/ul, ci sa ii permita sa isi poata corecta greselile. Inainte de a critica pe cineva trebuie sa te asiguri ca nu faci aceleasi greseli.

In timpul unei certe, nu scormoni dupa probleme mai vechi – nu aveti ajunge astfel la nici un consens

Critica actul, nu persoana

Poti sa critici numai ceea ce partenera/ul tau face, dar nu si personalitatea ei/lui. In sinea noastra, toti suntem oameni buni, iar actiunile gresite sunt rezultatul unor diferite motive si situatii. Incearca sa iti intelegi partenera/ul si vei fi in stare sa construiesti o relatie buna.

Nu generaliza

In timpul unei certe incearca sa te concentrezi pe problema respectiva. Nu invoca alte probleme nerezolvate care nu au nici o legatura directa cu situatia prezenta. Prin scotocirea dupa povestile vechi si ranchiuna ingropata nu vei face decat sa iti amarasti si mai mult partenera/ul, iar cu acest lucru nu vei rezolva nimic.

Exprima-ti sentimentele

Nu iti fie teama sa iti exprimi sentimentele si emotiile. Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu exista sentimente rele sau negative, doar unele neplacute. Intr-o relatie buna este permis sa simti orice emotie posibila, trebuie doar sa inveti sa o exprimi intr-un mod acceptabil.

Respecta-ti partenera/ul

Partenera/ul tau ar trebui sa fie cel mai bun prieten al tau. Respecta-o/l chiar si atunci cand nu esti de acord cu ea/el sau nu o/il intelegi. Oamenii sunt diferiti, asadar invata sa accepti opiniile partenerei/ului tau si punctele de vedere diferite de dragul unei bune relatii.

Puteti intotdeauna rade de problemele pe care le aveti

Razi

Rasul este cel mai bun remediu pentru monotonia unei relatii si o modalitate foarte buna de a reduce tensiunea, asadar asigura-te ca nu va pierdeti simtul umorului.

Fii auto-critic/a

Accepta responsabilitatea pentru actiunile si declaratiile tale. Nu iti fie frica sa iti recunosti propriile greseli si intotdeauna cere scuze partenerului pentru orice greseala ai facut.

Gandeste pozitiv

Nu acorda atentie greselilor mici, nesemnificative. Sacaiala si plangerea continua poate ucide iubirea, iar critica poate submina increderea in sine. Ar trebui sa te concentrezi mai degraba pe trasaturile bune care te-a facut sa te indragostesti de partenera/ul tau si sa continui sa contruiesti o relatie buna.

Nu iti fie teama sa faci complimente

Alta modalitate de a construi o relatie buna este sa faci complimente partenerei/ului, sa o/il lauzi si sa o/il faci sa se simta cu adevarat special. Niciodata nu sunt prea multe „Te iubesc”-uri.

Latest articles

Dinastii la Hollywood – celebritatea se mosteneste

In ceea ce priveste talentul artistic, lucrurile par a fi destul de simple: il ai sau nu. Poti sa deprinzi cunostinte si abilitati, dar...

Insula Vis, Croatia. De vis.

Afara-i frig (ma rog, mai mult sau mai putin), si noua ne arde de plaja, mare, valurele si umbrelute. Zi ca nu-i asa! Daca...

Prunele, un medicament universal

Prunele contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C. De asemenea, foarte importanti sunt...

Cele mai bune metode de epilat

Atunci cand ne pregatim sa iesim din casa, fie ca este vorba despre o ocazie speciala sau doar de o scurta plimbare la amiaza...