Acasă Sanatate Ocoliti salatele rele cu E-uri!

Ocoliti salatele rele cu E-uri!

Salatele sunt tot timpul bine-venite la o masa. Fie ca aperitiv, fie ca garnitura la o alta mancare mai satioasa, salatele fac parte din meniul nostru, mai ales cand dorim sa asiguram organismului o alimentatie diversificata.

Nu orice fel de salate sunt bune

Gama de salate este foarte bogata. De la salate sofisticate, pe care le putem consuma ca un fel de sine statator, si pana la cele naturale, din tot felul de combinatii de verdeturi, ne putem bucura de gustul excelent al acestora. Dar nu toate salatele sunt bune. Sa incepem cu cele pe care trebuie sa le ocolim. Este vorba despre unele salate din comert, care contin o serie de aditivi alimentari nesanatosi. E-urile periculoase sunt intalnite in salatele mai pretentioase, care au in compozitie multe ingrediente, printre care legume, carne, maioneza, condimente, si care sunt facute ca sa reziste un timp mai indelungat.

Si cum altfel se poate obtine acest lucru daca nu prin adaosul de ingrediente periculoase? Salata de boeuf, salata bulgareasca, salata de vinete sau alte tipuri de salate preparate pot deveni un aperitiv nesanatos pentru organism daca nu suntem atenti la etichetele produselor. Daca acestea contin aditivi alimentari, deci altfel de ingrediente decat cele pe care le-am folosi daca am prepara acasa salata, inseamna ca produsul nu este atat de sanatos pentru noi si cu atat mai putin pentru copii.

Etichetele la control, va rog!

 Salata de boeuf (VICOROMPROD) Ingrediente: cartofi fierti, maioneza (ulei rafinat de floarea-soarelui, apa, amidon modificat de porumb, galbenus de ou pasteurizat, otet alimentar obtinut din zaharuri, drojdie de vin si alcool, zahar, mustar, sare iodata, substanta de ingrosare: guma xantan, conservanti: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, antioxidant: BHT), morcovi, castraveti murati, mazare verde, carne de vita afumata (pulpa de vita, amidon modificat de cartofi, sare iodata, stabilizator: polifosfat de sodiu, conservant: azotit de sodiu), sare iodata, piper negru, ceapa fulgi. Produsul contine oua, mustar.

 Salata de ton (Delhaize Group NV)) Ingrediente: ton (45%), sos emulsie (apa, ulei rafinat de soia, substante de ingrosare: amidon de porumb modificat, otet de alcool, mustar (apa, otet de alcool, seminte de mustar), galbenus de ou, zahar, dextroza, sare, substanta de ingrosare: xantanul, acid alimentar: acid citric, oua, aroma de intarire a gustului: glutamat de sodiu, conservanti: sorbat de potasiu, benzoat de sodiu. Contine: oua, mustar si peste.

E-urile periculoase identificate in unele salate din comert:

 E 202 – Sorbat de potasiu – conservant sintetic, care se adauga intr-o gama foarte larga de produse (vin, bere, produse de patiserie, ciocolate, budinci de vanilie, paine, branzeturi, dressing-uri pentru salate si fructe, pizza congelata, conserve). Efecte nocive: tulburari digestive grave, probleme de comportament, alergii. Considerat foarte periculos.

 E 211 – Benzoat de sodiu – conservant sintetic adaugat in sucuri de fructe, praline, produse de patiserie, placinte cu branza, preparate din carne, dressing-uri pentru salata, margarina, muraturi, conserve de masline. Efecte nocive: efect cancerigen, agraveaza boala Parkinson, afecteaza ficatul, rinichii, aparatul cardiovascular, sistemul gastrointestinal si nervos, provoaca alergii, migrene. Considerat foarte periculos.

 E 250 – Azotit de sodiu (nitrit de sodiu) – conservant sintetic pe care il intalnim in conserve, preparate din carne, carnati, mezeluri, sunca, carne presata, carne afumata, pizza congelata. Efecte nocive: efect cancerigen, afecteaza rinichii, aparatul cardiovascular, sistemul gastrointestinal si nervos, provoaca alergii, greata, migrene. Considerat foarte periculos.

 E 452(i) – Polifosfat de sodiu – emulgator si stabilizator care se adauga in hrana pentru copii, cereale pentru micul dejun, conserve, preparate din carne si peste, glazuri, budinci, jeleuri. Efecte nocive: in cantitati mari modifica echilibrul calciu-fosfor din organism, scade asimilarea mineralelor, scade densitatea osoasa, poate produce osteoporoza, tulburari de tranzit intestinal, greata. Considerat foarte periculos.

 E 621 – Glutamat de sodiu – intensificator de gust folosit in produsele procesate de tipul supelor concentrate, sosurilor, mezelurilor, condimentelor, budincilor, dar si in alte produse naturale, cum sunt ciupercile, branzeturile, rosiile, drojdia si extractele vegetale. Efecte nocive: dureri de cap, slabiciune, greata, astm, modificari de ritm cardiac, poate declansa maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson. A nu se consuma de catre femeile insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani, cardiaci.

Nu trebuie sa dam mai multe exemple pentru a demonstra faptul ca pe piata exista si salate care sunt o adevarata bomba de aditivi alimentari periculosi. De aceea, mare atentie cand dorim sa consumam salate gata preparate.

Salatele naturale – fara riscul aditivilor alimentari

Cele mai sanatoase salate sunt cele naturale, ale caror ingrediente sunt doar legumele si verdeturile. Putem sa le combinam dupa gust, dar si respectand anumite retete testate inainte. Avem la indemana „materie prima” bogata, care ne ajuta sa obtinem cele mai delicioase si mai sanatoase salate naturale: rosii, castraveti, ardei, ridichi, salata verde, morcov, telina, patrunjel, marar, ceapa verde, usturoi verde. O adevarata gradina de sanatate, pe care o gasim mereu la piata.

Recomandari

Ar fi ideal sa preparam salatele cat mai natural. Daca dorim o salata-aperitiv – salata bulgareasca, salata orientala, salata de boeuf, salata de vinete, salata mexicana -, cel mai bine ar fi sa o preparam in propria bucatarie. Daca o cumparam din comert este foarte important sa citim atent lista de ingrediente. Nu toate firmele produc salate fara aditivi alimentari periculosi. In ceea ce priveste salatele naturale, acestea se gasesc si in comert, trebuie doar sa le punem intr-o farfurie si sa le dam gust cu sare, ulei si alte condimente. Dar tot mai bine este sa cumparam de la piata ingrediente naturale si sa le preparam singuri, eventual sa adaugam putin ulei de masline si lamaie, ca sa fie totul natural pana la capat.

Latest articles

Tricoul alb, 10 idei infailibile pentru a combina cea mai de baza piesa vestimentara

Capabil sa rezolve orice dilema stilistica, un tricou alb este un as in dulap. Victoria Beckham , Jennifer Aniston, Kaia Gerber ... Nu exista...

Bine ai venit in „Lola’s Dream Factory”

Industria modei simte cum accesoriile handmade se pozitioneaza tot mai bine pe piata, cum iubitorii de frumos prefera un colier facut de mana in...

Planificati o vacanta gastronomica: cele mai bune restaurante din Spania

Daca vara aceasta ati eliminat din lista dvs. o vacanta pe plaja si va ganditi la diferite planuri, iata douasprezece destinatii in care ceea...

Femeile din vietile designerilor

Primul cuvant care-ti vine in minte cand te gandesti la fashion designeri este: GAY. Sunt atat de multe asemenea cazuri, incat s-a ajuns la...