Afla mai multe despre plasturele contraceptiv!

Fiecare femeie este responsabila pentru alegerea metodei de contraceptie dorita. Astfel, atunci cand decizi ca nu vrei sa ramai insarcinata, pe langa prezervative si pilule contraceptive, mai exista o multime de alte variante la care poti apela. Tot ce trebuie sa faci este sa vorbesti cu medicul ginecolog despre variantele care ti s-ar potrivi si sa o alegi pe cea care iti place cel mai mult. In continuare vom vorbi despre plasturele contraceptiv.

Plasturele contraceptiv este o metoda relativ noua de contraceptie, mai ales pe piata din Romania. A aparut in America, in 2002, s-a extins in Europa incepand cu 2004, iar in Romania a ajuns cativa ani mai tarziu. Se estimeaza ca sub 30% dintre femeile din Romania care folosesc o metoda contraceptiva au ales plasturele.

Plasturele contraceptiv a fost creat pentru a inlatura anumite efecte adverse, fiind vorba in special de protejarea ficatului sau a altor organe interne de actiunea nefasta a anticonceptionalelor sau altor metode bazate pe o cantitate mare de hormoni.

Plasturele se aplica pe oriunde pe piele, se foloseste o saptamana, iar dupa 3 plasturi se face o pauza de o saptamana. Procedura de “administrare” este foarte asemanatoare cu cea a pilulelor contraceptive, care se iau timp de 21 de zile, apoi se face o pauza de 7 zile, timp in care apare si menstruatia.

Fiecare plasture se tine pe corp timp de o saptamana, dupa aceasta perioada plasturele nemaiavand acelasi grad de protectie impotriva sarcinilor nedorite. Cel mai mare risc al acestei forme de contraceptie il reprezinta formarea cheagurilor de sange in cazul utilizarii indelungate.

Plasturele ofera o protectie de pana la 99%, exceptie facand femeile care depasesc 90 de kilograme. Trebuie sa stii ca aceasta metoda de contraceptie nu te protejeaza impotriva bolilor sau infectiilor cu transmitere sexuala, ci doar impotriva unei sarcini nedorite. Medicii recomanda folosirea plasturilor contraceptivi in cazul relatiilor de lunga durata, in care niciunul dintre parteneri nu este infectat cu vreo boala cu transmitere sexuala.

Fara de pilula contraceptiva, a doua cea mai utilizata forma de contraceptie la nivel mondial, plasturele are o multime de beneficii. In primul rand nu trebuie sa iti mai administrezi in fiecare zi, la aceeasi ora, o pilula, plasturele schimbandu-se doar o data pe saptamana. In al doilea rand, chiar daca si plasturele contraceptiv actioneaza tot prin intermeniul hormonilor, acesta elibereaza o cantitate mult mai mica de hormoni in organism decat pilulele, fiind astfel mai sigur. In al treilea rand, deoarece hormonii nu mai trec prin stomac, ca in cazul pilulelor, nu mai sunt atat de daunatori organelor interne.

In plus, plasturele contraceptiv este rezistent la apa, nu se deterioreaza in cele 7 zile de purtare si nu se vede. In cazul plasturelui, efectele secundare sunt minore: dureri de cap sau sangerari in afara ciclului menstrual, insa nu intotdeauna aceste efecte secundare isi fac simtita prezenta.