Acasă Timp Liber Sarbatoarea trandafirului sau un alt fel de festival

Sarbatoarea trandafirului sau un alt fel de festival

Spre rusinea mea nu am fost niciodata la Sighisoara in perioada cind are loc festivalul medieval. Dar, spre fericirea mea, am fost la festivalul celebrarii trandafirului sau “The Celebrations of the Rose” care are loc in fiecare an in micul orasel Cesky Krumlov din Cehia.

Daca ma intrebati cum am ajuns aici trebuie sa mentionez ca am locuit aproape 2 ani in Praga. Dupa ca m-am “saturat” de vizitat orasul m-am decis sa vad si altceva din Cehia. Asa ca in week-end am luat metroul pina la autogara, iar de acolo am ales un autobuz ce trebuia sa plece in scurt timp si care avea si o destinatie cu un nume frumos. Si Cesky Krumlov suna interesant.

Drumul este unul destul de lung, undeva la 4-5 ore. Cesky Krumlov se afla in sudul Cehiei, destul de aproape de granita cu Austria, iar Praga este in central Cehiei, spre partea nordica. Acest drum a fost si singura parte negative a experientei mele, asta pentru ca era vara, peste 30 de grade Celsius si autobuzul nu avea aer conditionat. Dar noroc ca aveam apa la mine :).

Dupa aproape 4 ore am ajuns in oras unde toata lumea a coborit, iar eu am ramas dezamagita. Eram pe un camp si nu se vedea nimic in fata. Asa ca mi-am zis sa urmez deviza “unde merg mai multi oameni inseamna ca e interesant” si m-am luat dupa grupul de turisti din fata mea. Dupa 10 minute de mers au inceput sa apara din ce in ce mai multi oameni, semn ca se intimpla ceva interesant in zona. Am ajuns pe un mic pod unde surpriza: trebuia sa platim ca sa intram in oras. Atunci am inteles si eu ca in acea perioada orasul era de fapt un mare festival. Si ce festival!!

Timp de 3 zile, in fiecare an, se sarbatoreste Festivalul Trandafirului, sau dupa cum au tradus ei in engleza „The Celebrations of five petalled Rose”.

Sa va explic cum a aparut acest festival: prin anul 1859, lordul Vilem de Rozmberk decide sa tina un turnir la castelul Krumlov pentru toti lorzii regiunii ce purtau simbolul trandafirului cu 5 petale pe armura lor. Turnirul trebuia sa fie acompaniat de o mare petrecere si asa cum se spune: restul e istorie!

Timp de trei zile, locuitorii orasului se imbraca in haine medievale si turistii sunt oaspetii lor. In fiecare particica a orasului gasesti ceva interesant de vazut: o piesa de teatru (din pacate majoritatea sunt in limba ceha), dans, balet, pictura, turniruri pentru cei mici si mari, intreceri de tot felul…si multa bautura la tot pasul 🙂

Seara sunt artificii, dar eu nu am stat sa le vad. In schimb am vazut parada locuitorilor si a fost exceptionala.

Festivalul are loc in perioada solstitiului de vara, de obicei la sfirsitulul lui iunie, dar nu are o data fixa. Anul acesta festivalul se desfasoara in perioada 17-19 Iunie.

Cum ajungeti in orasul fermecat?

Sunt 3 posibilitati: autobuz, tren sau masina personala.

Am ales prima varianta, gara e ceva mai departe de oras, iar carnet de conducere nu am.

In Praga trebuie sa ajungi la autogara Florenc, iar de acolo se pot cumpara bilete fie pe loc, fie pentru alte zile, in avans. Sunt mai multe curse pe zi, asa ca trebuie doar sa alegeti ora de plecare. Pretul este de aproximativ 8 euro, dar trebuie platit in coroane cehesti.

Cea mai buna companie de transport este StudentAgency. Au autobuze galbene si servicii foarte bune. Din pacate eu nu am gasit bilete la ei.

Mai sunt si alte variante: ajungeti la Ceske Budejovice si de acolo schimbati catre Cesky Krumlov. Totusi e mai complicat si avind in vedere ca, din pacate, nu toti vorbesc engleza e si mai complicat, si mai riscant.

Latest articles

110 Citate Dragoste Care iti Vor Transforma Viata

Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor. - AnonimIubirea este chintesenta vietii. - Albert EinsteinAdesea, oamenii uita ca una din componentele importante ale...

Adevarul din spatele relatiei dintre cei doi actori: Ben Affleck si Jennifer Garner

Nicio lipsa de respect fata de J.Lo, dar uneori mi-e dor de celalalt  Bennifer. A inceput ca o soapta. Ai putea...

Ce isi spun modelele Victoria’s Secret sa se simta increzatoare inainte de a iesi pe podium

Prezentarea de moda Victoria's Secret este practic Super Bowl-ul pentru modele. Si anul acesta, a fost mai bine decat oricand cu spectacolele The Chainsmokers si...

202 Citate Despre Oameni Falsi

Intotdeauna sa ai incredere in primul instinct.Daca inima si sufletul tau simt ca ceva nu este in regula, de obicei se adevereste. - AnonimNu...