Acasă Sanatate Vara, luna ne influenteaza psihicul

Vara, luna ne influenteaza psihicul

Cu 4-5 zile inainte de luna noua si primele doua zile dupa aparitia ei, astrul noptii determina o abundenta a productiei de dopamine in patru zone limitate din creierul temporal si unele regiuni nervoase din asa-zisul sistem limbic. Aceasta modificare extrem de modesta are totusi efecte sesizabile asupra comportamentului uman.

Ca urmare, barbatii in special devin mai rapizi in a lua o decizie. Perceptia fina in creier a unei greutati a corpului este oarecum tradusa la nivel psihic prin dorinta de a simplifica lucrurile si deci si de a lua mai rapid o hotarare. Explicatia consta in incercarea inconstienta de a elibera creierul de alte probleme care nu tin direct de adaptarea la schimbarea mediului fizic, natural, in care traim.

Ca urmare, 60% din barbati si 40% din femei iau mai usor decizii simple si importante vara, atunci cand este luna noua. Mai mult decat atat, efectul gravitational al lunii noi ne face mai putin ezitanti in orice act comportamental. Asa cum arata studiile suedezilor de la Goteborg, 62% din femei devin cu 80% mai sigure in miscari, gesturi si chiar felul in care isi construiesc mental frazele sau discursurile, mai ales vara. De asemenea, 45% din barbati devin mai siguri pe propriile miscari si pe atitudinea pe care vor sa o afiseze in public.

Ne face mai curajosi

Aceeasi luna noua poate avea ca efect asupra noastra cresterea increderii in infruntarea oricaror situatii imprevizibile sau chiar periculoase. Conform rezultatelor cercetarilor computerizate, luna noua produce unele variatii discrete electromagnetice in unele zone ale cerebelului, modificari ce au ca rezultat aparitia unor socuri electrice suplimentare in scoarta cerebrala.

Zonele din scoarta cerebrala ce sufera aceste modificari trimit o serie de impulsuri nervoase in tot creierul. Frecventa acestor impulsuri trimise este insa aceeasi cu cea care corespunde pregatirii organismului pentru lupta sau fuga, in cazul unui eveniment imprevizibil. Ca urmare, in perioada in care in noptile de vara este luna noua, fie ca o vedem sau nu, aceasta ne ajuta sa fim mai curajosi in orice situatie. Exista numeroase date antropologice care dovedesc validitatea acestor aspecte, descoperite de psihologii scandinavi.

Totodata, cercetatorii spanioli au demonstrat ca vara, in zilele cu luna noua, sportivii, si in special fotbalistii, sunt mai curajosi si mai apti de a invinge imprevizibilul. De asemenea, s-a demonstrat ca, in preajma zilelor cu luna noua, curajul acompaniat de ratiune i-a insotit pe 60% din alpinistii care se aventurau in escaladarea piscurilor din Alpii francezi si Muntii Pirinei. Aceiasi cercetatori afirma ca 70% din ideile de expeditii alpine curajoase ar fi fost rodul dispozitiei de curaj oferite de starea psihica provocata de luna noua.

Ne ajuta sa fim mai spontani si mai toleranti

Acelasi efect magnetic lunar actioneaza si asupra productiei ciclice de endorfine din unele zone ale creierului. Endorfinele, morfinele naturale ale organismului, sunt responsabile de starile de buna dispozitie, placere si unele trairi placute mai complexe. Stimularea specifica a productiei acestor endorfine poate determina un anume tip de relaxare psihica, de obicei compatibil cu o crestere a curiozitatii de a incerca lucruri noi.

Datorita acestui fenomen chimic dictat de magnetismul lunar acceptam mai usor sa facem sau sa vorbim despre lucruri care in mod obisnuit ne-ar displacea sau ni s-ar parea neinteresante. Ca urmare, in preajma noptilor cu luna noua devenim mai flexibili fata de cei din jur, avem mai mult curaj de a da viata ideilor care ne vin pe moment, suntem mai sinceri, dar si mai inventivi in a face ceva sau a comunica. Dimpotriva, in noptile de iarna cu luna noua, lucrurile se petrec exact invers, devenind mai inchisi si mai precauti in fata dorintei de a incerca ceva nou.

Efecte mai putin dorite ale lunii asupra psihicului

Ne face mai superficiali in gandire

Desi in zilele ce preced sau urmeaza unei nopti cu luna noua putem deveni mai romantici si mai afectuosi, acest lucru se petrece in detrimentul aspectului legat de ratiunea rece si obiectivitate. Luna noua, prin aceleasi mecanisme ale stimularii endorfinice, scade capacitatea de a gandi mai profund, de a analiza corect evenimentele si aspectele mai delicate ale problemelor noastre de viata. Astfel, desi luna noua ne face mai curajosi si mai flexibili, aceasta nu ne permite sa avem prea mult succes in a ne focaliza adanc atentia asupra unor detalii si a unor aspecte fine ale evenimentelor sau persoanelor cu care luam contact.

Din acest motiv, vara, cu 4 zile inainte si cu 3 zile dupa luna noua, este de preferat sa nu ne implicam in evenimente care cer foarte multa ratiune adanca si nici sa rezolvam probleme foarte delicate de viata, de cuplu, de serviciu. In multe cazuri, in perioada cu luna noua, vara, ne putem face impresii foarte bune sau foarte proaste fata de noii cunoscuti cu care venim in contact, dar si fata de noi colegi sau o eventuala noua slujba pe care o avem.

Luna plina ne aprinde instinctele

In multe cazuri, luna plina creste activitatea centrilor nervosi responsabili de reactii instinctive sexuale si agresive, dar si de nevoia de exprimare a dominantei sau de posesiune. In anotimpul cald, aceste efecte sunt mult mai intense, fiind cunoscute empiric inca din vremea vracilor din Evul Mediu. In noptile cu luna plina, dar si in zilele ce urmeaza acestei nopti, agresivitatea creste cu pana la 70% la 18% din barbati si 10% din femei.

In cazul bolilor psihice, efectul poate fi mult mai ridicat, aceasta putand explica partial unele legende legate de vampiri sau varcolaci. Totodata, luna plina de vara creste considerabil apetitul erotic pentru ambele sexe, efectul fiind resimtit in primele 6-7 nopti dupa luna plina de vara. Acest efect conduce, in multe cazuri, la cresterea tendintelor infidele, mai ales la barbatii care sunt in general influentabili.

Latest articles

Un chestionar scurt ca să-ți dai seama dacă ți se potrivește sau nu meseria de model de videochat

Te tentează ideea de a căuta un job videochat București, dar nu știi dacă ți se potrivește? Atunci ai ajuns exact unde...

Masca cu avocado si ulei de masline, urmati aceste retete pentru parul uscat si deteriorat

Parul este foarte important pentru imaginea noastra personala. Este probabil cel mai vizibil lucru in afara de fata noastra. Ingrijirea deficitara poate...

Pune îngrijirea de sine în topul listei

Cu toții avem tendința de a pune nevoile celorlalți înainte de ale noastre, dar este important să ne amintim că nu putem...

Cum sa combinati imprimeurile pentru o tinuta sic?

Un tip de imbracaminte care genereaza multe indoieli atunci cand se combina cu altele, sunt cele cu imprimeuri. Imprimeurile pot fi intimidante...