Acasă Uncategorized 10 retete delicioase cu dovlecel

10 retete delicioase cu dovlecel

Cand ne gandim la o leguma usor de obtinut, accesibila la preturi si bogata in arome si substante nutritive, una dintre primele care ne vine in minte este dovlecelul. Aceasta delicatesa mezoamericana este atat de minunata incat apare in aproape fiecare bucatarie din lume.

Umplute, facute in spaghete, prajite sau in wok, sunt varianta perfecta pentru o alimentatie sanatoasa si gustoasa. Daca nu le cunoasteti foarte bine sau doriti sa va familiarizati cu ele, iata cateva sfaturi despre cum sa le gatiti.

Utilizari ale dovlecelului in bucatarie

Credeti sau nu, casa acestei legume este milpa, acel minunat sistem agricol al culturilor prehispanice din Mexic. Alaturi de porumb, fasole si chili, ele fac parte dintr-o dieta care a dat substanta si forma culturilor din cea mai mare parte a Americii Latine.

In spaghete

Unul dintre numeroasele avantaje ale dovleceilor este ca sunt tari chiar si dupa ce sunt gatiti; acest lucru le poate transforma intr-un inlocuitor minunat pentru paste daca obtineti acest mic aparat magic care le transforma in spaghete. Odata razuite, gatiti-le in apa cu sare, scurgeti-le si pregatiti-va sosul preferat.

Ne place rosia clasica, dar va puteti lasa si imaginatia sa zboare cu mai multe legume precum rucola, branza mozzarella sau niste fructe uscate.

In ceviche

Pentru acest truc veti avea nevoie de un curatator de coaja, suc de lamaie si putin ulei de masline. Mai intai, luati felii foarte subtiri de dovlecel si gatiti-le in apa clocotita timp de doua minute. Se scurge si se lasa sa se raceasca.

Apoi, pregatiti o marinada cu sucul de lamaie, uleiul si un strop de apa de gatit. Marinati-va placile de dovleac acolo timp de 10 minute si lasati-va imaginatia sa zboare cu acompaniamente: ne plac castravetii, branza proaspata, pepenele galben, nucile sau painea prajita buna.

La cuptor cu parmezan

Daca nu ai pregatit aceasta reteta si esti fan al branzei, anticipam ca o sa-ti placa!

Pe langa faptul ca sunt foarte usor de facut, rezultatul sunt betisoare de dovlecel cu o aroma spectaculoasa care pot inlocui cu usurinta cartofii prajiti sau pot fi o garnitura grozava pentru orice tip de carne.

Tocana cu dovlecel

Putina rosie aici, niste ceapa tocata acolo, usturoi, un praf de chili, branza proaspata, boabe de porumb si acolo ai o mancare foarte mexicana si sanatoasa.

Aceasta tocana este o panza goala pe care o poti imbogati cu ingredientele tale preferate. Lasa-te cu ardeiul poblano si cu condimentele; adaugati si spanac sau masline daca doriti sa o faceti mai in stil mediteranean.

In ratatouille

Bucataria frantuzeasca are o reteta care nu da gres la ora gustarii sau ca garnitura. Acestea sunt felii de dovlecel -de obicei galbeni dar cu cel verde merge-, rosii, vinete si putina ceapa care se asezoneaza cu mai mult sos de rosii aromat cu busuioc si cimbru.

Pregateste-l in mod traditional sau in cuburi, oricare dintre cele doua este mai mult decat conform.

Stil asiatic cu orez si sos de soia

Yakimeshi poate merge perfect cu pui in teriyaki sau sos dulce-acru.

Cu aroma lor subtila, dovleceii sunt acompaniamentul perfect pentru un yakimeshi de legume sau pur si simplu in stil Teppan Yaki la gratar.

Taiati-le felii sau cuburi si pregatiti o tigaie foarte fierbinte. Pune ulei -daca este ulei de susan, mult mai bine- si caleste-ti acolo dovlecelul. Adauga sos de soia, putin suc si coaja de lamaie si voila!

Dovlecel deshidratat pentru ora pranzului

Timpul Monchi nu traieste doar din cartofi prajiti. Exista o multime de optiuni care pot usura o zi lunga, iar dovleceii se vopsesc pentru a va usura viata.

Taiati in felii foarte subtiri si asezati-le pe o tava cu stea sau hartie cerata. Se condimenteaza, se adauga putin ulei vegetal si se lasa sa se deshidrateze la 200°C aproximativ 10 minute la cuptor; vei sti ca s-au terminat cand vor incepe sa se rumeneasca la suprafata. Lasati sa se raceasca si veti avea o colatie crocanta si delicioasa.

Umplut cu sunca si branza

Exista o mie si una de moduri de a va umple dovlecelul, dar acesta, cel cu sunca si branza, ne aminteste de bucataria mamelor noastre, cea care era zilnic in casele mexicane.

Scoateti pulpa si amestecati-o cu niste branza Oaxaca sau mozzarella. Se amesteca cu sunca taiata, putina rosie si se da la cuptor pentru 20 de minute.

In sos verde cu carne

Putine lucruri sunt mai apreciate decat un dovlecel care insoteste tocana de carne in sos verde. Fie ca este vorba de carne de porc, pui sau vita, combinatia legumelor cu aciditatea tomatillo-ului este minunata, si cu atat mai mult cand au o nota picanta de ardei serrano.

Supa crema

Fie ca o vrei cu lactate sau complet vegan, o crema de dovleac te va face sa te simti spectaculos la deschiderea unei mese.

Prima varianta este mai comuna: serviti un litru de bulion de pui intr-o oala si gatiti acolo jumatate de kilogram de dovlecel taiat. Dupa acel sezon, amestecati si terminati cu un pahar de smantana. Poti insoti cu  crutoane de paine , pepita prajite sau parmezan ras.

Daca doriti sa o faceti vegan, urmati intreaga procedura, dar adaugati un sfert de cana de fulgi de ovaz in bulionul de pui si nu adaugati smantana pentru a termina. Cand amestecati, consistenta va fi neteda si va avea un gust uimitor.

Latest articles

Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Hipersomnia este simptomul (plangerea subiectiva a pacientului) constand intr-o tendinta de a dormi in situatii anormale . Adica este excesiv de usor sa adormi in timpul zilei,...

Cum sa ingrijesti unghiile dupa manichiura cu gel

Unghiile cu gel sunt alternativa pentru acele femei care isi doresc ceva diferit sau pur si simplu vor sa aiba unghii mai lungi. Acest sistem este de...

Cele mai frumoase locuri pentru prima intalnire in Cluj

Intr-o lume moderna, tehnologica si aglomerata, intalnirile romantice au capatat o noua dimensiune. Daca si tu te afli in cautarea unei potentiale perechi sau...

Batoane proteice fara zahar – iata ce beneficii aduc acestea unei diete

Zaharul este inamicul principal al greutatii perfecte, acesta contribuind la luarea in greutate – lucru pe care oricine il stie. Astfel, atunci cand urmezi...