Acasă Sanatate Ulei esential de bergamota: beneficii si posibile efecte secundare

Ulei esential de bergamota: beneficii si posibile efecte secundare

Uleiul esential de bergamota este un produs natural care este utilizat in scopuri medicinale si cosmetice. Doriti sa aflati mai multe despre beneficiile sale?

Uleiul esential de bergamota se obtine din coaja de portocala bergamota (Citrus bergamia). Se caracterizeaza prin aroma sa speciala de citrice cu note florale care este adesea folosita in aromoterapie in scopuri medicinale. De asemenea, datorita concentratiei sale de nutrienti si antioxidanti, este considerat un aliat pentru a avea grija de piele.

Fructul, este un hibrid de portocala amara si lamaie ale carei extracte sunt folosite ca baza pentru prepararea parfumurilor, cosmeticelor, alimentelor si dulciurilor. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu precautie, deoarece nu este fara a provoca efecte secundare. Ce ar trebui sa stiti despre asta? Vom detalia mai jos.

Utilizari si proprietati ale uleiului esential de bergamota

Datorita aromei sale citrice si a compozitiei sale farmacologice, uleiul esential de bergamota este utilizat intr-o mare varietate de produse de ingrijire personala. In special, poate fi gasit in colonii, sapunuri, creme pentru corp si produse cosmetice. De asemenea, este utilizat ca aroma in industria alimentara sau ca supliment.

In special, are o fractiune volatila – care variaza de la 93% la 96% din total – si una nevolatila – de la 4% la 7% din total.

Cu toate acestea, desi studiile clinice asupra acestui produs raman limitate, s-a stabilit ca are proprietati antibacteriene, antiseptice si antiinflamatoare. In mod similar, s-au observat efecte antioxidante, analgezice si neuroprotectoare.

Beneficiile uleiului esential de bergamota

In medicina naturala, uleiul esential de bergamota este utilizat ca adjuvant pentru a reduce simptomele de stres, anxietate si alte probleme de sanatate mintala. De asemenea, li se atribuie efecte pozitive impotriva colesterolului ridicat, hipertensiunii si durerii. Ce spun dovezile?

Dispozitie

Expertii in aromaterapie sugereaza ca inhalarea uleiurilor esentiale poate transmite semnale catre sistemul limbic, regiunea creierului care regleaza emotiile. In consecinta, induce efecte fiziologice care se reflecta in reducerea stresului, anxietatii si tulburarilor de ritm cardiac.

Colesterol

Bergamota contine compusi antioxidanti care sunt benefici pentru reglarea nivelului de colesterol. In cercetarile impartasite de Phytomedicine, extractele de plante au aratat efecte de scadere a lipidelor atribuite contributiei lor de flavonoizi.

Intoxicatie alimentara

Una dintre substantele continute in uleiul esential de bergamot, linalool, a fost studiata pentru efectele sale antibacteriene. In special, s-a observat ca poate inhiba cresterea unor tipuri de bacterii care cauzeaza intoxicatii alimentare, cum ar fi Staphylococcus aureus si Escherichia coli.

Durere si umflaturi

Doi compusi din uleiul esential de bergamot, linalool si carvacrol, sunt asociati cu efecte analgezice si antiinflamatorii. Intr-o revizuire a studiilor impartasite de Jurnalul International de Stiinte Moleculare, aceste componente au imbunatatit raspunsul la durere si au contribuit la scaderea inflamatiei. In plus, a fost observat un efect anticonvulsivant.

Cosmetice si sanatatea pielii

Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale acestui ulei esential sunt utile pentru imbunatatirea sanatatii pielii. Aplicarea sa (combinata cu un ulei purtator) reduce prezenta acneei, chisturilor si punctelor negre. Se crede, de asemenea, ca ajuta la ameliorarea eczemelor, a pecinginei si a psoriazisului.

Riscuri si posibile efecte secundare ale uleiului esential de bergamota

Uleiul esential de bergamota este iritant pentru piele. Prin urmare, nu trebuie aplicat direct.

In schimb, este combinat cu ulei de transport sau cu alt produs similar. Persoanele cu pielea sensibila ar trebui sa faca un mic test inainte de ao utiliza. Daca dupa 24 de ore nu exista semne de reactie, acesta poate fi utilizat fara probleme.

Una dintre substantele din acest produs, bergapten, este fototoxica. Adica, creste sensibilitatea la radiatiile ultraviolete, ceea ce duce la probleme precum fotodermatita. Prin urmare, dupa utilizarea uleiului, trebuie sa va clatiti bine pielea si sa aplicati o multime de protectie solara.

Pentru siguranta, nu trebuie utilizat de copii, femei gravide, persoane cu hipoglicemie sau pacienti care iau medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui (cum ar fi ciprofloxacina, de exemplu). Daca aveti dubii, consultati medicul sau farmacistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest articles

Un chestionar scurt ca să-ți dai seama dacă ți se potrivește sau nu meseria de model de videochat

Te tentează ideea de a căuta un job videochat București, dar nu știi dacă ți se potrivește? Atunci ai ajuns exact unde...

Masca cu avocado si ulei de masline, urmati aceste retete pentru parul uscat si deteriorat

Parul este foarte important pentru imaginea noastra personala. Este probabil cel mai vizibil lucru in afara de fata noastra. Ingrijirea deficitara poate...

Pune îngrijirea de sine în topul listei

Cu toții avem tendința de a pune nevoile celorlalți înainte de ale noastre, dar este important să ne amintim că nu putem...

Cum sa combinati imprimeurile pentru o tinuta sic?

Un tip de imbracaminte care genereaza multe indoieli atunci cand se combina cu altele, sunt cele cu imprimeuri. Imprimeurile pot fi intimidante...