Acasă Sanatate Cele 5 diferente dintre memoria pe termen scurt si memoria pe termen...

Cele 5 diferente dintre memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung

Memoria face fiintele umane mult mai mult decat rezultatul sumei celor 30 de milioane de celule care, organizate in tesuturi si organe, alcatuiesc corpul nostru. Memoria este capacitatea incredibila a creierului prin care putem stoca informatii si le putem recupera voluntar sau involuntar, facand astfel posibile abilitatile cognitive.

Fara aceasta abilitate incredibila de a retine informatii sub forma de impulsuri nervoase care sunt transmise intre neuroni prin procesul sinapselor pentru analize ulterioare, nu am fi altceva decat roboti automatizati. Memoria este cea care ne face oameni si se raporteaza intr-un mod atat de complex cu noi insine si cu ceea ce ne inconjoara.

Si in acest context, exista multe moduri diferite de a clasifica sistemele de memorie. Dar este parametrul de durata care a lovit cel mai tare in imaginatia colectiva, din moment ce stim cu totii diferenta dintre cele doua mari amintiri: pe termen scurt si pe termen lung. Dar cunoastem cu adevarat baza ei neurologica?

Astfel, in articolul de astazi, vom explora natura memoriei pe termen scurt si a memoriei pe termen lung pentru a intelege cum functioneaza acestea si, mai ales, a intelege de ce sunt diferite si a vedea care sunt diferentele principale sunt, pe care le vom prezenta sub forma de puncte cheie. Sa mergem acolo.

  • Ce este memoria pe termen scurt? Si memoria pe termen lung?

Inainte de a intra in profunzime si de a prezenta principalele diferente sub forma de puncte cheie, este interesant (si important) sa ne punem in context si sa intelegem, individual, in ce constau fiecare dintre aceste doua sisteme de memorie. Deci, sa definim memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung.

Memoria pe termen scurt: ce este?

Memoria pe termen scurt este sistemul de memorie care retine informatii temporar (pana la un minut dupa capturarea unui stimul intern sau extern) pentru a face posibila analiza a ceea ce traim . Informatiile stocate in acesta dureaza, in medie, aproximativ 30 de secunde.

Este cunoscuta si sub denumirea de memorie primara sau memorie activa si poate fi inteleasa ca capacitatea neurologica prin care retinem in mod activ o cantitate mica de informatii in creier pentru a facilita interpretarea celorlalte procese cerebrale a ceea ce ni se intampla atat intern, cat si extern. . .

Este un depozit de informatii tranzitoriu si limitat , deoarece informatia mentionata nu este retinuta mai mult de un minut, iar capacitatea sa de stocare este estimata la 7 ± 2 elemente. Chiar si asa, ne ofera o marja de timp ingusta, dar esentiala, pentru a intelege ceea ce percepem, asumandu-ne responsabilitatea de a coordona, organiza si regla fluxurile de informatii.

Prin urmare, memoria de scurta durata, care dureaza aproximativ 30 de secunde, ne ajuta sa retinem temporar stimulii captati atat de simturile noastre, cat si de ceea ce iese din sistemele noastre cognitive si astfel permite creierului sa dea coeziune ceea ce se intampla.

Totusi, atat voluntar cat si involuntar (daca retinerea informatiei este legata de o emotie intensa) este posibil ca informatia sa nu se piarda dupa aceste secunde, ci sa treaca in memoria de lunga durata , moment in care, asa cum vom face acum. vezi, va merge in adevaratul „sertar de memorie” al creierului nostru.

Memoria pe termen lung: ce este?

Memoria de lunga durata este sistemul de memorie care ne permite sa pastram informatii si amintiri pentru o perioada lunga de timp si cu o capacitate de stocare nelimitata . De fapt, memoria este cea care nu se deterioreaza in timp, asa ca uneori aceste amintiri pot fi pastrate pe viata, mai ales daca retinerea lor a fost legata de emotii intense.

In acest sens, memoria de lunga durata este o capacitate esentiala care ne permite sa recuperam nu doar amintiri, ci si informatii despre cunostinte si abilitati pe care trebuie sa le recuperam de-a lungul vietii pentru a indeplini sarcinile zilnice in mod automat si fara erori.

De fapt, cunostintele pe care le dobandim in timpul educatiei, chipurile oamenilor pe care ii intalnim, capacitatea de a merge pe bicicleta, amintirile din ziua absolvirii tale… Tot ceea ce implica o stocare atemporala a informatiilor este legat de aceasta memorie pe termen lung. termenul, mecanismul creierului care ne permite sa retinem o capacitate nelimitata de informatie pentru o perioada lunga de timp .

Cunoscuta si sub denumirea de memorie secundara sau memorie inactiva, memoria de lunga durata contine amintiri care se pot estompa prin uitare, cu o probabilitate mai mica ca acest lucru sa se intample daca de obicei facem regasiri ale informatiilor si/sau a fost stocata intr-o mare profunzime, deoarece a fost asociata cu o senzatie intensa din punct de vedere emotional.

Bazele sale neurologice raman unul dintre marile mistere ale neurologiei , dar ceea ce este cunoscut sub numele de potentare pe termen lung, un proces care consta intr-o intensificare de durata a transmiterii semnalelor nervoase prin sinapsa dintre un grup de neuroni, a fost propus ca fiind mecanism care explica existenta acestei memorie pe termen lung care, in esenta, este ceea ce intelegem cu totii drept „memorie”.

  • Cum difera memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung?

Dupa ce am definit pe larg ambele concepte, cu siguranta diferentele dintre ele au devenit mai mult decat clare. Chiar si asa, in cazul in care aveti nevoie (sau doar doriti) sa aveti informatiile cu un caracter mai vizual, v-am pregatit urmatoarea selectie a principalelor diferente dintre memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung sub forma de puncte cheie. Sa mergem acolo.

1. Memoria pe termen scurt este de capacitate limitata; pe termen lung, nelimitat

Alaturi de urmatorul punct, cea mai importanta diferenta fara indoiala. Cantitatea de informatii care poate fi retinuta este foarte diferita intre cele doua forme de memorie. Si este ca, in esenta, in timp ce memoria pe termen scurt are o capacitate de stocare limitata, memoria pe termen lung este considerata nelimitata.

In aceeasi linie, George Miller, psiholog american si pionier in domeniul Psihologiei Cognitive, a publicat, in 1956, unul dintre cele mai citate texte din istoria Psihologiei: „Numarul magic sapte, plus sau minus doi”. In ea, el a sugerat ca memoria pe termen scurt are capacitatea de a retine 7 ± 2 elemente . Ulterior, multe investigatii au aratat ca aceasta limita a capacitatii de stocare este destul de precisa.

In schimb, memoria pe termen lung are o capacitate de stocare care este considerata nelimitata. Este necesar doar sa ne gandim la infinitatea de amintiri si cunostinte pe care le-am retinut in aceasta memorie si la care, cu un efort mai mare sau mai mic, putem accesa. Prin urmare, memoria pe termen lung nu este limitata de niciun „spatiu” asa cum este memoria pe termen scurt.

2. Memoria pe termen lung poate retine informatii pentru toata viata

Dupa cum am spus, acest al doilea punct este si unul dintre cele mai importante. Numele in sine o sugereaza, dar trebuie sa mentionam ca memoria pe termen scurt este pe termen scurt, iar memoria pe termen lung este pe termen lung. De fapt, memoria de scurta durata dureaza de la cateva secunde pana la maximum un minut, cu retinerea medie a informatiilor in 30 de secunde.

Memoria pe termen lung, pe de alta parte, are o durata mult mai lunga, care poate varia de la cateva zile la ani sau decenii si poate dura chiar toata viata . Durata mai mare sau mai mica a memoriei de lunga durata va depinde atat de puterea cu care a fost stocata o anumita informatie (a legaturii sale cu emotiile intense), cat si de munca pe care o facem pentru a o recupera periodic.

3. Memoria de scurta durata este activa; pe termen lung, pasiv

Dupa cum am spus, memoria pe termen scurt este cunoscuta si ca memorie activa, iar memoria pe termen lung ca memorie inactiva. Acest lucru ne ofera indicii ca exista diferente importante in ceea ce priveste functia si rol. Si este ca in memoria de scurta durata, noi suntem cei care, in mod activ, trebuie sa introducem elemente pentru ca acestea sa fie retinute in ea.

In schimb, memoria pe termen lung este, citati fara ghilimele, un proces mai pasiv. Si este ca, desi putem forta o retinere a informatiilor in ea, saltul de la memoria de scurta durata la memoria de lunga durata nu este un proces atat de activ si, de fapt, de multe ori executia lui depinde de emotiile care sunt trezite. in noi in timp ce informatia se afla inca in memoria pe termen scurt.

4. Procesul uitarii este diferit

Uitarea este procesul prin care informatiile pastrate in memorie dispar. Si desi se poate intampla in ambele amintiri, felul in care se intampla in memoria pe termen scurt si pe termen lung este diferit. In memoria de scurta durata, uitarea are loc ori de cate ori informatia nu este procesata imediat. Adica, dupa 30 de secunde (in medie), informatiile se estompeaza automat .

Pe de alta parte, in memoria de lunga durata, uitarea are loc daca nu fortam recuperarea informatiilor. Adica, in cazul memoriei pe termen lung, ceea ce este automat este „inregistrarea” informatiei, nu estomparea acesteia. Daca sa uitam sau nu depinde de capacitatea noastra de a gestiona aceste informatii in timp.

5. Sunt gestionate de diferite zone ale creierului

Dupa cum am spus, baza neurologica a memoriei ramane in mare masura un mister. Chiar si asa, stim ca sunt gestionate de diferite zone ale creierului. Desi multe regiuni sunt implicate in procese cerebrale atat de complexe, memoria pe termen scurt este gestionata in principal de lobul frontal , cel mai mare dintre cele patru care alcatuiesc cortexul cerebral.

In schimb, memoria pe termen lung (despre care am spus deja ca este cea cu o natura neurologica mai complexa si, deocamdata, mai putin detaliata) este gestionata mai intai de hipocamp (o structura din lobul temporal) si apoi de diferite regiuni ale cortexul cerebral, in special cele legate de limbaj si perceptia senzoriala.

Latest articles

Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Hipersomnia este simptomul (plangerea subiectiva a pacientului) constand intr-o tendinta de a dormi in situatii anormale . Adica este excesiv de usor sa adormi in timpul zilei,...

Cum sa ingrijesti unghiile dupa manichiura cu gel

Unghiile cu gel sunt alternativa pentru acele femei care isi doresc ceva diferit sau pur si simplu vor sa aiba unghii mai lungi. Acest sistem este de...

Cele mai frumoase locuri pentru prima intalnire in Cluj

Intr-o lume moderna, tehnologica si aglomerata, intalnirile romantice au capatat o noua dimensiune. Daca si tu te afli in cautarea unei potentiale perechi sau...

Batoane proteice fara zahar – iata ce beneficii aduc acestea unei diete

Zaharul este inamicul principal al greutatii perfecte, acesta contribuind la luarea in greutate – lucru pe care oricine il stie. Astfel, atunci cand urmezi...