Acasă Promo Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Hipersomnia este simptomul (plangerea subiectiva a pacientului) constand intr-o tendinta de a dormi in situatii anormale . Adica este excesiv de usor sa adormi in timpul zilei, in situatii pe care majoritatea oamenilor nu le traiesc. Este un simptom care poate aparea in mai multe boli, sau poate fi legat de aportul de medicamente.

Somnolenta sau oboseala excesiva este o problema comuna pentru multi oameni si poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv probleme de sanatate, obiceiuri de viata si nivelurile de stres. Care sunt cauzele somnolentei si simptomele afla din acest articol.

Care sunt simptomele hipersomniei?

Somnolenta excesiva este raportata de pacient si/sau familie. Exista scale pentru evaluarea somnolentei, cu un scor limita pentru normalitate si intensitati usoare, moderate sau marcate.

Odata raportata de pacient si de observatori, amploarea acestei hipersomnolente trebuie confirmata.

Somnolenta excesiva este un simptom care trebuie studiat ori de cate ori, datorita frecventei sau intensitatii sale, face ca persoana afectata sau pe cei care locuiesc in apropierea ei sa banuiasca ca nu este proportionala cu odihna nocturna. Intrucat poate fi un semnal de alarma pentru prezenta altor boli, trebuie evaluat si urmat in profunzime studiul diagnostic.

Care sunt cauzele hipersomniei?

Somnolenta excesiva poate fi cauzata de multiple boli sistemice, boli neurologice sau boli ale controlului ritmului somn-veghe.

In plus, consumul de mai multe medicamente poate modifica starea normala de vigilenta si poate produce senzatia anormala de somnolenta diurna. Prin urmare, hipersomnia poate fi clasificata ca secundara (la alt proces) sau primar-idiopatica (cand este prima boala).

Odata confirmata hipersomnia, primul pas este eliminarea medicamentelor care o pot provoca. Atunci este necesar sa se caute, prin prezenta altor simptome sau semne, daca exista o boala asociata care poate produce acest simptom.

Gama de boli care vor provoca hipersomnie este vasta; Ea variaza de la afectiuni respiratorii (apnee in somn,) insuficienta respiratorie cronica cu dioxid de carbon crescut (emfizem, bronsita cronica, hipoventilatie cronica), encefalopatii endocrino-metabolice (hipotiroidism,) encefalopatii difuze datorate bolilor renale sau hepatice, insuficientei cardiace sau tumorilor.

In plus, multe imagini infectioase locale sau difuze (sepsis, boala somnului, transmise de musca tse-tse) vor provoca somnolenta, mai ales daca febra este mare si daca sunt implicati copii sau varstnici.

Daca se exclude existenta unei alte boli care cauzeaza hipersomnie, ne confruntam cu o boala a somnului in sine. In acest domeniu, cele mai frecvente simptome vor fi narcolepsia si hipersomnia idiopatica.

Cand cauza hipersomniei nu este gasita, aceasta este de obicei denumita hipersomnie idiopatica; Aceasta boala ca atare incepe de obicei si in tinerete si are o evolutie mai buna decat narcolepsia.

Narcolepsia sau boala Gelineau este o boala genetica care debuteaza de obicei in tinerete si apare cu:

  • – Crize bruste de somn (adorm in clasa, stand, stand in picioare, uitandu-se la televizor, intr-un bar).
  • – Cataplexie (pierderea brusca a tonusului muscular voluntar) cauzata de soc, ras, zgomot sau alte fenomene).\Paralizie in somn (la inceputul sau la sfarsitul somnului).
  • – Halucinatii hipnagogice (prezentarea imaginilor in general cu senzatie de panica la adormire).

In aceasta boala, faza de somn REM se intra foarte repede, in 1-10 minute, si nu dupa 50 de minute, asa cum se intampla la alte persoane.

Cum se trateaza hipersomnia?

Hipersomnia va fi tratata de la sine doar atunci cand avem de-a face cu o tulburare de somn in care hipersomnia este simptomul fundamental, adica mai ales in narcolepsie si hipersomnia idiopatica, sau cand, in ciuda tratamentului adecvat al bolii, somnolenta de baza persista ca simptom important.

In narcolepsie si hipersomnie idiopatica, tratamentul hipersomniei va depinde de severitatea simptomului. Daca este usoara, incepeti cu masurile de orar, avand grija de somnul nocturn, mentinerea unor ore fixe pentru culcare si trezire si un pui de somn zilnic. La fel, cafeaua poate fi folosita ca stimulent. Daca nu este suficient, se pot folosi stimulente usoare precum pemolina magneziu.

In caz contrar, este necesar sa se recurga la centramina, metilfenidat sau alti derivati ai amfetaminelor.

Latest articles

Somnolenta: ce este, simptome si tratament

Hipersomnia este simptomul (plangerea subiectiva a pacientului) constand intr-o tendinta de a dormi in situatii anormale . Adica este excesiv de usor sa adormi in timpul zilei,...

Cum sa ingrijesti unghiile dupa manichiura cu gel

Unghiile cu gel sunt alternativa pentru acele femei care isi doresc ceva diferit sau pur si simplu vor sa aiba unghii mai lungi. Acest sistem este de...

Cele mai frumoase locuri pentru prima intalnire in Cluj

Intr-o lume moderna, tehnologica si aglomerata, intalnirile romantice au capatat o noua dimensiune. Daca si tu te afli in cautarea unei potentiale perechi sau...

Batoane proteice fara zahar – iata ce beneficii aduc acestea unei diete

Zaharul este inamicul principal al greutatii perfecte, acesta contribuind la luarea in greutate – lucru pe care oricine il stie. Astfel, atunci cand urmezi...