Acasă Sanatate Alopacia si transplantul de par la femei, ce ar trebui sa stiti?

Alopacia si transplantul de par la femei, ce ar trebui sa stiti?

Alopecia este o problema care afecteaza milioane de oameni de pe planeta fara distinctie de clasa sociala, ci de sex. Dintre toti pacientii cu transplant din intreaga lume, 14,2% sunt femei.

Asa cum transplantul de par la barbati nu mai este un subiect tabu, la femei continua sa fie o problema in asteptare, deoarece si femeile trebuie sa se confrunte, si din ce in ce mai mult, cu caderea parului.

O problema care poate duce la probleme psihologice si pierderea stimei de sine, afectand domeniul personal si profesional. Impactul alopeciei este suferit cu mult mai multa intensitate la femei decat la barbati.

Este o diferenta intre Alopacia la barbati si femei?

Exista diferente la prima vedere. Calvitia sau alopecia androgenetica urmeaza diferite modele evolutive atat la barbati, cat si la femei. In timp ce, in general, la barbati tinde sa inceapa in zone specifice precum linia parului sau coroana, la femei urmeaza un model mai difuz, afectand initial zona de despartire si ulterior intreaga zona superioara a scalpului, desi in multe cazuri pastreaza linia de implantare frontala.

Diferentele unui transplant de par la barbati si femei

Principalele diferente in transplantul de par intre barbati si femei sunt, in principal, zona donatoare, care, in timp ce la barbati este intreaga potcoava care merge de la o ureche la alta, la femei se reduce la zona ceafei. Aceasta inseamna ca suprafata din care pot fi extrase unitati foliculare pentru a fi transplantate in zona receptoare sau in zona cheliei este mai mica la femei decat la barbati si, in consecinta, numarul de foliculi care pot fi extrasi si implantati scade. Echipa Clinicii Imema imbina experienta cu utilizarea, in cazuri selectate, a tehnologiei robotizate ARTAS, care permite o extractie mai omogena si mai precisa a unitatilor foliculare.

Femeilor le cad mai mult par?

Incidenta alopeciei a crescut in ultimii ani la femei. Acest lucru se datoreaza faptului ca incarcatura de stres pe care o suporta multe femei este mai mare, ceea ce inseamna ca alopeciile care nu s-au manifestat spontan pentru ca nu aveau suficienta incarcatura genetica pentru a se exprima clinic, acum o fac, din moment ce stresul pe care il sufera femeile. astazi actioneaza ca un declansator.

Calvitia sau alopecia androgenetica urmeaza diferite modele evolutive atat la barbati, cat si la femei

La fel, trebuie subliniat faptul ca caderea parului la femei poate fi temporara, cauzata de factori externi precum sarcina, anumite medicamente, tulburari hormonale sau o situatie temporara de stres. Dar cand se dezvolta alopecia androgenica feminina, parul care a fost pierdut nu este restaurat. In aceste cazuri transplantul este singura solutie definitiva care exista pentru a recupera parul definitiv, atata timp cat exista o zona donatoare buna.

Transplantul de par se normalizeaza la femei?

Transplantul de par este o tehnica chirurgicala care permite repopularea zonelor in care s-a inregistrat o pierdere a densitatii capilare si care trebuie integrata intr-un tratament medico-chirurgical global al bolii alopecice. Un diagnostic corect si o selectie adecvata a pacientilor ne permit sa obtinem rezultate bune in multe cazuri.

Progresele care au avut loc in ultimii ani permit transplanturi neagresive si obtine rezultate naturale si definitive. Daca la aceasta adaugam „demistificarea” ca transplanturile nu sunt eficiente la femei, situatia incepe sa se normalizeze. Aceste tipuri de proceduri devin din ce in ce mai frecvente la femei.

Tipuri comune de Alopacie la femei

1. Alopecia androgenetica feminina (FAGA). Este cea mai frecventa cauza a caderii parului la femei, afectand in jur de 40% la un moment dat in viata lor, in special intre 15 si 25 de ani („FAGA premenopauza”), si intre 50-55 de ani („FAGA postmenopauza” ‘). Se datoreaza unei predispozitii genetice si unor factori hormonali si poate fi agravata atunci cand este deja in desfasurare sau declansata atunci cand este latenta de factori precum stresul si anxietatea.

Originea sa, ca si la sexul masculin, este preponderent hormonala si genetica, iar primele simptome arata de obicei o pierdere a densitatii capilare in zona frontoparietala, cu o largire a liniei. Tratamentele cu minoxidil, antiandrogeni si inhibitori ai 5-alfa-reductazei (enzime implicate in metabolismul steroizilor cu rol important in metabolismul androgenilor si estrogenilor), imbunatatesc considerabil caderea parului.

2. Alopecie prin deficit de fier. Este o alta cauza frecventa a caderii parului la femei. Poate fi cauzata de o dieta inadecvata, de o tulburare in sinteza fierului sau de o pierdere excesiva a acestui mineral. Lucrul bun este ca raspunde eficient la aprovizionarea succesiva cu fier.

3. Alopecie datorata bolilor endocrino-metabolice  precum tulburarile tiroidiene, a unei diete hipocalorice (sub 1.500 de calorii), a deficientelor nutritionale (cu aport insuficient de aminoacizi, oligoelemente si minerale), din cauza consumului de diferite medicamente, sau din cauza tulburari imunologice. In toate aceste cazuri, va fi necesar un diagnostic corect si stabilirea unui tratament adecvat.

4. Efluviul telogen (sau caderea sezoniera) este unul dintre cele mai frecvente motive de consultatie tricologica la femei. Este caderea parului fara cicatrici in care se pierde mai mult par decat in ​​mod normal (care ar fi o pierdere intre 100 si 150 de fire de par pe zi), si care de obicei se manifesta ca o pierdere vizibila a densitatii parului, lasand uneori adevarate smocuri de par. dupa periaj sau spalare. Cu toate acestea, de obicei este ceva temporar, unul dintre cele mai frecvente cazuri fiind o cadere dupa nastere.

Latest articles

Cele mai frumoase locuri pentru prima intalnire in Cluj

Intr-o lume moderna, tehnologica si aglomerata, intalnirile romantice au capatat o noua dimensiune. Daca si tu te afli in cautarea unei potentiale perechi sau...

Batoane proteice fara zahar – iata ce beneficii aduc acestea unei diete

Zaharul este inamicul principal al greutatii perfecte, acesta contribuind la luarea in greutate – lucru pe care oricine il stie. Astfel, atunci cand urmezi...

Idei de tatuaje minimaliste de familie

Familia este unul dintre cele mai importante simboluri din societatea noastra si poate fi laudata, recunoscuta si amintita printr-un tatuaj. Aceste tipuri de design incearca...

Ochelari de soare care vor fi in tendinte in acest an

Draga iubitoare de accesorii, cu siguranta din colectia ta nu lipseste o colectie buna de ochelari de soare. Fie pentru ca ai nevoie de...