Acasă Sanatate Ce este chinina si pentru ce se utilizeaza?

Ce este chinina si pentru ce se utilizeaza?

Chinina este un alcaloid utilizat pe scara larga ca remediu pentru ameliorarea diferitelor simptome, cum ar fi febra, chiar si pentru a trata anumite patologii precum malaria. Dar ce se intampla daca consumi prea mult? 

Chinina sau chinchona, este o substanta alcaloida extrasa din scoarta copacului cunoscuta sub numele de Quina. Pe langa ca medicament, chinina este folosita si in gastronomie.

Folosit ca drog

Chinina a fost folosita pe scara larga ca remediu traditional pentru proprietatile sale digestive si curative . De asemenea, pentru a reduce febra si chiar pentru a trata boli precum malaria.

Chinina face parte, de exemplu, dintr-un medicament folosit pentru combaterea malariei , o boala grava transmisa de tantari si care pune viata in pericol. Functioneaza prin uciderea organismelor care provoaca malarie. Nu trebuie folosit pentru a o preveni.

Uneori, chinina este folosita si pentru tratarea babesiozei , o boala grava care pune viata unei persoane in pericol si se transmite prin capuse, trecand de la animale la om.

Folosit pentru gastronomie

Chinina este folosita in gastronomie ca ingredient amar si amplificator al aromei anumitor bauturi carbogazoase, cum ar fi apa tonica. De asemenea, este prezent ca ingredient in unele alimente si bauturi , cum ar fi apa tonica, sarea clorhidrat sau sarea sulfat.

Are efecte secundare?

Este important de stiut ca consumul de cantitati mari de chinina poate provoca efecte secundare periculoase , motiv pentru care FDA (Food and Drug Administration) din SUA a limitat concentratia acesteia la maximum 83 ppm .

A fost estimata o doza fatala de 8 g pe zi sau 140 mg/kg greutate corporala pentru adulti. Din toate aceste motive, este contraindicat in cele mai vulnerabile grupuri de populatie , precum copiii, femeile insarcinate sau persoanele cu afectiuni hepatice.

Chinina in exces poate provoca reactii adverse precum :

 • Sangerare grava.
 • Leziuni renale.
 • Batai neregulate ale inimii.
 • Reactie alergica severa.
 • Scaderea zaharului din sange.
 • Probleme vizuale.
 • Ameteli si transpiratii.
 • Oboseala sau slabiciune.

Sindromul cunoscut sub numele de „cinchonism”

Chinina in doze excesive (>1g/zi) poate provoca alergii si chiar un sindrom reversibil cunoscut sub numele de „cinchonism ” care produce efecte precum:

 • Tulburari gastrointestinale,
 • Probleme de vedere si auz (vedere incetosata, orbire etc.),
 • Cardiovasculare (aritmii, hipotensiune arteriala etc.),
 • Neurologic (psihoza, confuzie etc.),
 • Vertij
 • Dureri de cap,
 • Tulburari renale,
 • Avorturi si malformatii congenitale datorate consumului in timpul sarcinii.

Chinina este permisa pentru consum in alte tari?

Legislatia care reglementeaza chinina nu este internationala; Fiecare tara are regulamentul sau.

In Uniunea Europeana , Regulamentul (CE) nr. 872/2012 din 1 octombrie stabileste o limita maxima de 100 mg/L in bauturile racoritoare si este necesar ca aceasta sa fie inclusa in lista de ingrediente de pe eticheta, astfel incat consumatorul o poate detecta. Cu toate acestea, nu este obligatoriu sa se indice concentratia de chinina si nici sa se afiseze un mesaj de avertizare, in ciuda faptului ca chinina poate fi contraindicata pentru anumiti consumatori.

Potrivit unui studiu, ca nivelurile de chinina gasite in bauturile carbogazoase care o contin sunt mai mici decat cele prevazute legal (100 mg). /L), cu valoarea medie globala fiind de 64,7 mg/L.

In SUA putem constata ca nivelul sau maxim este de 83 ppm (ceea ce corespunde unui sfert din doza terapeutica), in timp ce in China este interzisa includerea chininei in orice tip de aliment.

Ce ar trebui sa stii…

 • Chinina in doze excesive (>1g/zi) poate provoca alergii, si chiar un sindrom reversibil cunoscut sub numele de „cinchonism” care provoaca probleme gastrointestinale, vizuale, de auz, cardiovasculare, vertij si dureri de cap, printre altele.
 • Tonicul, o bautura care contine chinina, este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate sau persoanelor cu afectiuni hepatice.
 • Chinina este folosita ca medicament pentru combaterea malariei, o boala grava care pune viata in pericol, deoarece actioneaza prin eliminarea organismelor care provoaca malaria.

Latest articles

Remedii si exercitii la domiciliu pentru durerea si inflamatia genunchiului

Fie ca ducem o viata activa, sanatoasa sau sedentara, exista riscuri de a suferi de diferite afectiuni cu frecventa si intensitate mai...

Te inseala partenerul? De ce face asta?

 Banuiesti ca partenerul te inseala? Prinderea unui partener inselator este una dintre cele mai tulburatoare situatii cu care se poate confrunta cu oricine. In...

Marijuana si alcool, de ce este aceasta combinatie atat de rea?

Marijuana si alcoolul este o combinatie pe care de-a lungul anilor oamenii invata sa o evite. Daca ti s-a intamplat vreodata acest lucru sau...

Cele 5 diferente dintre memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung

Memoria face fiintele umane mult mai mult decat rezultatul sumei celor 30 de milioane de celule care, organizate in tesuturi si organe, alcatuiesc corpul...