Acasă Sanatate Prunele, un medicament universal

Prunele, un medicament universal

Prunele contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C. De asemenea, foarte importanti sunt acizii organici specifici – betacarotenul, substantele pectice si, nu in ultimul rand, micile cantitati de acid oxalic si fumaric.
Datorita acestui continut complex, prunele sunt considerate atat de medicina clasica si moderna, cat si de cea alternativa un real medicament profilactic si curativ pentru multe afectiuni: guta, ateroscleroza, hepatite, diabet, intoxicatii alimentare, reumatism, stari toxice cauzate de poluare etc. Aceleasi fructe au un efect pozitiv asupra hipertensivilor datorita potasiului si unor acizi organici care fluidizeaza sangele.

Totodata, compusii prezenti in pruna scad colesterolul sangvin si depunerile acestuia pe vasele de sange. Iar cuprul impiedica formarea de cheaguri sangvine, scazand riscul de tromboflebite. Datorita fierului, prunele sunt si un medicament antianemic si antiastenic, decongestioneaza ficatul si reduc riscul de aparitie a unor tipuri de ciroze. Prunele au efect laxativ si, totodata, reduc riscul inflamatiilor mucoasei digestive, scad activitatea intestinala si au un efect eficient antihelmintic, adica impotriva parazitilor intestinali. De asemenea, au un efect de reglare a absorbtiei glucozei din alimente, efect antipiretic (adica ajuta la scaderea febrei) si, nu in ultimul rand, diuretic si de crestere a sistemului imunitar.

Prevenirea si tratarea cancerelor incipiente

Inca din anii ’70 se stia ca prunele contin o gama larga de substante antioxidante care reduc efectul mutagen si chiar cancerigen al radicalilor liberi. Recent, biologii britanici au descoperit ca unele anhidride, inclusiv cea oxalica, pot spori productia unor proteine protectoare impotriva aparitiei unor dereglaje genetice. De asemenea, infimele cantitati de acid oxalic sau anhidride din prune pot cupla unele proteine din celulele limfocitelor, care produc interferon si interleukine. Aceste substante sunt compusi organici foarte complecsi care pot distruge virusuri, celule straine, dar si celulele canceroase care nu mai sunt recunoscute ca a fi proprii organismului. Prin aceste noi cai de actiune, compusii din pruna, si mai ales din coaja de pruna, pot reduce semnificativ riscul de aparitie a celulelor maligne, adica a debutului cancerizarii unui tesut sau organ.

Cercetatorii britanici de la Universitatea din Edinburgh, autori ai acestei descoperiri a anului 2009, considera ca un consum zilnic, chiar modest, de prune proaspete, poate scadea cu peste 25% riscul aparitiei cancerului. Acestia recomanda consumul a 100-200 g prune cu coaja zilnic, la jumatate de ora dupa micul dejun, intr-o cura din minimum 40 de zile la rand, in fiecare an. Este foarte important insa ca in primele 3 ore dupa consumul prunelor nedecojite sa nu consumam tarii sau alimente ori bauturi foarte fierbinti.

Protejeaza sistemul nervos

Aceiasi cercetatori britanici au descoperit ca in pulpa de pruna se regasesc o serie de compusi aminici ai acidului butiric si hidroxi-butiric, care cresc productia de acid gama-amino-butiric, numit in medicina GABA. Prin stimularea de GABA, majoritatea functiilor nervoase sunt revigorate, iar sansa aparitiei unor nevroze se reduce semnificativ. Acesti combustibili butirici regasiti in cantitati infime in pruna au si o serie de alte efecte benefice asupra sistemului nervos central si mai ales asupra scoartei cerebrale si unii centri din trunchiul cerebral si hipotalamus.

S-a dovedit astfel ca acesti compusi prezenti in pruna pot actiona asupra productiei de serotonina in anumite retele de neouroni din creier. Serotonina este un compus organic fabricat de creier care are rolul de a transmite informatii extrem de importante in sistemul nervos central, fiind esentiala in realizarea starilor psihice. Astfel, ca urmare a facilitatii productiei normale de serotonina in diferite zone nervoase ale creierului, compusii din pruna pot scadea sansa aparitiei nevrozelor depresive si chiar a unor forme depresive de tip reactiv. Cresterea selectiva a productiei serotoninei datorita consumului de prune obliga creierul sa perceapa mai intens aspectul placut, pozitiv, al realitatii, al vietii si mai slab impactul negativ al unor evenimente sau circumstante stresante sau neplacute.

Aceleasi substante prezente in pruna actioneaza si asupra retelelor de neuroni care fac legatura intre corpus nigrus, numit si nucleul de substanta neagra din mezencefal, si hipotalamus. Datorita acestei actiuni specifice are loc o „purificare” a impulsurilor electrice care determina inducerea somnului. Altfel spus, consumul regulat de prune ne ajuta sa adormim mai repede, dar si sa ne pastram un somn profund pe o durata optima, in nevoia de refacere a potentialului de functionare a creierului.

Se poate spune ca o cura de prune poate avea efectul unui medicament antidepresiv, antistres, avantajul fiind lipsa totala a toxicitatii compusilor in comparatie cu periculoasele medicamente. Alti compusi din pruna cu structura asemanatoare piridoxinei s-au dovedit a proteja sistemul nervos de efectele stresului psihic. La fel de importante pentru vitalitatea creierului sunt si actiunile seleniului si mai ales magneziului continut in pulpa fructului.

Latest articles

Dinastii la Hollywood – celebritatea se mosteneste

In ceea ce priveste talentul artistic, lucrurile par a fi destul de simple: il ai sau nu. Poti sa deprinzi cunostinte si abilitati, dar...

Insula Vis, Croatia. De vis.

Afara-i frig (ma rog, mai mult sau mai putin), si noua ne arde de plaja, mare, valurele si umbrelute. Zi ca nu-i asa! Daca...

Prunele, un medicament universal

Prunele contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C. De asemenea, foarte importanti sunt...

Cele mai bune metode de epilat

Atunci cand ne pregatim sa iesim din casa, fie ca este vorba despre o ocazie speciala sau doar de o scurta plimbare la amiaza...