Din ce in ce mai consolidat in alimentatia noastra datorita multiplelor sale beneficii, ghimbirul este radacina unei plante cu flori care apartine familiei Zingiberaceae, la fel ca turmericul sau cardamomul. Are o aroma picanta si intensa si o atingere proaspata.
Este o planta folosita pe scara larga in medicina traditionala de mii de ani. Este originar din Asia de Sud-Est, desi acum este obisnuit sa-l gasesti oriunde in lume. De fapt, principalii producatori nu sunt doar tarile asiatice (China, India, Nepal sau Bangladesh), ci si altele precum Jamaica.
Ghimbirul poate fi luat sub multe forme: proaspat, uscat, pudra… Este folosit mai ales in gastronomie, dar si in lumea cosmeticelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca are un numar mare de beneficii pentru sanatate datorita, in primul rand, unuia dintre cele mai importante componente ale sale: gingerolul. Gingerol este un ulei esential care confera ghimbirului aroma sa intepatoare si este compusul activ responsabil pentru majoritatea proprietatilor sale medicinale. In plus, contine multi alti nutrienti, deoarece crud este bogat in minerale precum calciu, sodiu, potasiu sau fosfor si in anumite vitamine, precum C, B2, B3 si B6.
Din mana expertilor descoperim principalele proprietati ale ghimbirului care il fac atat de popular in mancaruri si produse din intreaga lume.
1. Antiinflamator. La fel ca medicamentele precum ibuprofenul, gingerolul inhiba producerea de postaglandine, substantele care genereaza raspunsul inflamator in organism. Datorita acestui fapt, poate fi util pentru combaterea crampelor menstruale sau a inflamatiei intestinale.
2. Antioxidant. Ghimbirul este foarte bogat in antioxidanti, moleculele care opresc daunele suferite de celule. Din acest motiv, este utilizat pe scara larga in industria cosmetica, deoarece ajuta la incetinirea imbatranirii si reduce deteriorarea celulelor.
3. Antibacterian. Favorizeaza eliminarea microorganismelor infectioase, precum bacteriile E.coli, stafilococii sau salmonella. In plus, este eficient si impotriva bacteriilor care apar in gura si creeaza boli precum gingivita sau parodontoza.
4. Combate halitoza. Din nou, gingerolul este cheia, deoarece stimuleaza o enzima din saliva care ajuta la descompunerea substantelor mirositoare. Asta face ca respiratia sa miroasa mai bine. Se poate obtine prin razatoarea de ghimbir si adaugarea lui in apa.
5. Analgezic. Gingerol are un efect analgezic, facandu-l util pentru migrene si dureri de cap. In plus, reduce simptomele anumitor boli, precum osteoartrita, cea mai frecventa forma de artrita, care apare atunci cand cartilajul care inconjoara oasele articulatiilor este uzat, provocand rigiditate si durere.
6. Ajuta cu greata si raul de miscare. Gingerolul este o substanta intepatoare care stimuleaza fluxul de saliva si secretia de suc gastric. Actioneaza in stomac si intestin impotriva gazelor sau greata. Prin urmare, persoanele care sufera de rau de miscare, adica care ametesc in timpul calatoriilor, pot beneficia de el. Pe de alta parte, nu exista un consens cu privire la consumul acestuia pentru a ameliora greata la gravide, asa ca este intotdeauna recomandat sa consultati mai intai un medic.
7. Anticoagulant. Trombocitele sunt celulele care previn sangerarea. Ei fac acest lucru prin crearea unui cheag in zona care sangereaza, care blocheaza fluxul de sange in timp ce rana este reparata. Cu toate acestea, aceste cheaguri pot fi periculoase daca se formeaza in interiorul unui vas de sange, deoarece pot impiedica curgerea sangelui in restul corpului. Ghimbirul incetineste acest proces de coagulare a sangelui.
8. Promoveaza expectoratia. Are proprietati care combate congestia si multe dintre simptomele unei raceli (tuse, flegma…).
9. Ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Studii recente sugereaza ca creste nivelul de insulina si ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceasta constatare, este foarte important ca diabeticii sa se consulte intotdeauna cu medicul lor inainte de a consuma frecvent ghimbir.
Desi s-a vazut ca ghimbirul are multe beneficii pentru organismul nostru, uneori consumul lui poate fi contraproductiv. Asa ca daca esti insarcinata, suferi de hipertensiune arteriala, iei anticoagulante, suferi de gastrita sau colon iritabil sau esti diabetica, cel mai bine este sa consulti un specialist inainte de a-l consuma.
Cum se pastreaza ghimbirul
Daca este proaspata, cel mai bine este sa o pastram nedecojita la frigider, invelita cu hartie absorbanta de bucatarie si pusa intr-o punga inchisa ermetic din care scoatem tot aerul, poate rezista luni de zile! Daca este uscat, poate fi pastrat intr-un loc intunecat, uscat si va fi perfect pana la sase luni. Si poate fi, de asemenea, congelat, pentru aceasta este mai bine sa il taiati in bucati si sa il depozitati intr-o punga sigura pentru congelator. Aroma sa proaspata si condimentata se potriveste cu aproape toate felurile de mancare.
Cum sa consumi ghimbir
Intotdeauna mai bine proaspat decat pulberea, deoarece contine mai mult gingerol. Acestea sunt cele mai sanatoase modalitati de a-l incorpora in viata noastra:
- In infuzii. Cel mai cunoscut mod de a-l consuma este ceaiul de ghimbir. Trebuie doar sa fierbi cateva bucati intr-o cratita cu apa timp de aproximativ cincisprezece minute, sa-l lasi sa se odihneasca si sa adaugi un strop de lamaie dupa gust. Exista si multe tipuri de infuzie de ghimbir care se vand deja gata de consum, in care aroma sa se imbina cu citrice, precum lamaia, sau cu dulciuri, precum mierea. Expertii recomanda una pana la doua cani de ceai de ghimbir pe zi. Dar aveti grija la cantitatea de ghimbir folosita!!
- Ca si condiment. Poate fi o nota finala perfecta pentru un fel de mancare cu carne, fie rasa, fie pudra. Pentru peste, combinatia de ghimbir cu lamaie va oferi un plus de prospetime si condiment.
- In salate si supe. Se poate adauga si crud sau ras intr-o salata, ca inca un ingredient. Sau foloseste-l pentru a face un condiment bun (de exemplu, un amestec simplu de sos de soia, apa si ghimbir amestecat va functiona grozav intr-o salata). Desigur, poate fi folosit si in supe. O reteta foarte simpla, dar in acelasi timp hranitoare si gustoasa, este o supa simpla de ceapa, morcovi si ghimbir.
- Sote cu legume. Aproape orice leguma pe care o facem la gratar poate fi sota cu putin ghimbir ras si pentru a-i da o nota mai orientala, putem adauga cateva seminte de susan si putin sos de soia si ulei de susan. Cu broccoli si morcov se combina perfect.
- Capsule. Se pot lua si in capsule, ideale pentru cei care doresc sa isi intareasca sistemul imunitar, sa reduca senzatia de ameteala si greata, si contribuie la buna functionare intestinala, in plus, este foarte util in cazurile de oboseala.
Beneficiile ghimbirului pentru piele
In ceea ce priveste utilizarile sale cosmetice, ghimbirul are proprietati antioxidante datorita gingerolului pe care il contine, care previne degradarea accelerata a colagenului si ne protejeaza pielea de radicalii liberi, facandu-i sa dureze mai mult pana la imbatranire si sa apara temutele riduri. De aceea, este foarte recomandat sa il aplicati pe piele sub forma de masca sau sa folositi geluri, creme si sampoane care contin ghimbir.